De havenkom van Middelharnis.
De havenkom van Middelharnis. Foto:

Verkeerssituatie Spuistraat Havenkom gaat veranderen

In die periode is de Spuistraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Nu al wordt gekeken naar de toekomstige inrichting van de Havenkom. Dit in combinatie met wensen vanuit het Verkeerscirculatieplan (VCP). Dit geeft het college van B. en W. aan op vragen van de PvdA-fractie in de gemeenteraad.

Door

Hoewel er nauwelijks meldingen zijn ontvangen bij het team Veiligheid en Handhaving onderschrijft het college de opmerking van de fractie dat vrachtverkeer (zwaarder dan de toegestane 3.2 ton) ondanks bebording nu gebruik maakt van de Spuistraat. Binnenkort zal er een vrachtwagenverbod worden ingesteld. Dat geeft dan duidelijkheid aan de weggebruiker en dit verbod is beter te handhaven dan de tonnagebeperking. Hiervoor is een weegbrug nodig en die is daar niet. De nieuwe bebording wordt aan de kant van de Kaai aan beide zijden van de weg geplaatst.

Ontwerp

In het ontwerp van de nieuwe kademuur wordt de norm van maximaal 3 ton aangehouden voor een kleine vrachtwagen zoals een brandweer- en vuilnisauto en bijvoorbeeld een verhuiswagen. Wanneer er na de aanleg van de nieuwe kademuur besloten wordt gemotoriseerd verkeer toe te staan in de Spuistraat, zal er gekeken worden op welke manier zwaar verkeer geweerd kan worden met mogelijk fysieke maatregelen. Algehele afsluiting is ook niet uit te sluiten. Dit dan om de leefbaarheid te vergroten en het doorgaande verkeer van en naar de Westplaat tegen te gaan. Maar hierover is nog geen uitspraak gedaan stelt het college in de raadsbrief. In de raad schaarde de fractie VKGO zich achter de zorgen van de PvdA.