Eerst zacht, zondag gevoelig frisser

Het wordt nog wat zachter in Zuid-Holland, met op de vrijdag en zaterdag middagtemperaturen een heel eind richting de 15 graden. Met de maartzon er best goed bij en niet al te veel wind op 't pleit is dit prima buitenweer. De kans op een enkele verdwaalde bui die zich voornamelijk boven land kan ontwikkelen is niet groot de komende dagen in het kustgebied van Zuidwest-Nederland. Een hogedrukgebied dat geleidelijk richting Oost-Europa koerst veroorzaakt dit best aardige lenteweer.

Begin april lijkt er een verandering aan zet en schakelen we waarschijnlijk over naar klassiek aprilweer. Een portie kou, met name in de bovenlucht goed doortimmerd, komt afzakken naar het Noordzeegebied. Tezamen met lagedrukgebieden boven Scandinaviƫ en stijgende barometers op de oceaan, geeft dit een voornamelijk noordwestelijke luchtaanvoer die een lang traject over nog enigszins mild zeewater aflegt. Zo'n tamelijk gure stroming uit noordnoordwest is heel normaal voor de maand april.

Het lijkt dus flink te gaan afkoelen in de eerste fase van april met wat toenemende neerslagsignalen ook. De kans op enkele buien met stofhagel en zelfs natte sneeuw neemt toe als we de bovenlucht zien afkoelen tot beneden -35 graden. Op leefniveau valt het wel mee met de dagtemperaturen, die uit gaan komen tussen de 8-10 graden. Vooral na maandag wordt het een stukje wisselvalliger.

Er is dus een kans dat we pakweg een week lang met te lage temperaturen te maken krijgen. Op zaterdag de 30e zitten we naar verwachting gemiddeld 2 graden boven de norm voor maart qua temperatuur. Heel opvallend is dat we hiermee voor de twaalfde maand op rij een te zachte dertigdaagse meemaken. De kans op een keer een te koude maand lijkt me uitermate klein met de (voor)zomer weer voor de deur straks.

Tegenwoordig is (in het nieuwe klimaat) het nogal uitzonderlijk dat een zomermaand te koud verloopt. Over de voor de deur staande zomer van 2019 meer informatie binnenkort. Dat ie warm wordt lijkt al vrij helder.
Deze maand is regionaal al zeer nat in 't land met tot wel bijna 150 millimeter regen. Op het noordwestelijke gedeelte van Flakkee is er zo'n 80 millimeter gevallen tot nu toe en daarmee is het zelfs relatief 'droog'.