*De namen zijn afkomstig uit de overzichten van de radiomakers Coen en Sander. Die maken ieder jaar een top-10 met bijzondere namen die in Nederland voorkomen.
*De namen zijn afkomstig uit de overzichten van de radiomakers Coen en Sander. Die maken ieder jaar een top-10 met bijzondere namen die in Nederland voorkomen. Foto:

Wijzigen achternaam populair

De reden voor een naamswijzigingen zijn verschillend. Zo leert de website van Justis dat "een achternaam naar Nederlandse maatstaven 'onwelvoeglijk' (niet passend of onfatsoenlijk) of bespottelijk zijn. Bijvoorbeeld de achternaam 'Poepjes'. Een naam kan ook bespottelijk zijn vanwege iemands beroep. Bijvoorbeeld de achternaam 'Blind' voor een oogarts".

Strenge regels

Naast bovenstaande aanleidingen kan het ook zijn dat in het verleden een naam verkeerd is gespeld. Er zijn diverse redenen waarom mensen hun achternaam willen wijzigen. De meeste wijzigingen worden doorgevoerd na een scheiding, als wordt besloten dat kinderen de achternaam van de andere ouder gaan dragen.
Een achternaamverandering kan ook worden aangevraagd door slachtoffers van incest die psychische hinder ondervinden van hun naam. Dan zijn er geen kosten aan verbonden. In andere gevallen betaalt men € 835,- voor het veranderen van een naam.
Nederland telt in totaal zo'n 300.000 verschillende achternamen, meldt RTL Nieuws. De diversiteit is groter geworden de afgelopen decennia, onder meer als gevolg van immigranten. De meest voorkomende Nederlandse achternaam is De Jong; deze werd in 2007 gedragen door bijna 84.000 mensen.
Bron: nu.nl en www.justis.nl.