Afbeelding
Foto:

Brugklassers RGO storten zich hele week op democratie en veiligheid

Burgerschapsvorming is een verplicht onderdeel van het curriculum op middelbare scholen. Maar die scholen zijn vrij om daar zelf invulling aan te geven. Je kan burgerschapsvorming in de reguliere lessen mee laten lopen of er een paar lessen aan wijden. Maar een hele themaweek organiseren kan dus ook. Annet van der Zandt, docent maatschappijleer en maatschappijwetenschappen, en Monique Kneepkens, docent Nederlands, kozen voor het laatste. Samen met collega's gaven ze vorm aan een zeer gevarieerd programma, waarin democratie en veiligheid een prominente rol spelen.

Woensdag 27 maart was het officiële startmoment van de themaweek 'Nederland, democratie en veiligheid' in de aula van de school. Daar waren alle brugklassers verzameld om directeur Arie Cové en wethouder Peter Feller de Hollandse driekleur te zien hijsen (eigenlijk daalde de vlag uit het plafond naar beneden) en om het volkslied te zingen.

"Democratie betekent dat het volk regeert", zei Cové. "Als je dat zomaar laat gaan, wordt het een puinhoop. Daarom kiezen we, zoals vorige week voor de Provinciale Staten en indirect voor de Eerste Kamer. Het is heel belangrijk om dat te blijven doen, om mensen te kiezen als vertegenwoordiger in het land, de provincie of de gemeente. Dat kan als je 18 bent, dus het duurt nog een paar jaar voordat je mag stemmen."

Huis van Thorbecke

Wethouder Feller kreeg applaus, iets wat hem niet elke ochtend overkomt. Hij legde uit hoe de democratie, het Huis van Thorbecke, is ingericht en dat je dicht bij huis vertegenwoordigers in de gemeenteraad kunt kiezen die je vertrouwt. "De gemeenteraad bepaalt waar het geld naartoe gaat. Ze zorgen ervoor dat het vuilnis wordt opgehaald, dat de verlichting brandt en dat er voorzieningen zijn. De wethouders vormen samen met de burgemeester het dagelijks bestuur. Het is ontzettend leuk om te doen."

Feller probeerde het enthousiasme voor de democratie te laten ontbranden, door te zeggen dat je straks, als je 18 bent, niet alleen kunt kiezen, maar ook gekozen kan worden. "Je kan gemeenteraadslid worden en ook wethouder. Dat is het mooie van het democratisch stelsel in Nederland."

En dat was nog maar het begin. Wat na de aftrap volgde was een programma, waarbij het thema in alle vakken doorklonk. Alle vakken? Ja, ook wiskunde, waar het ging om het tellen van de stemmen. En biologie, waar de ins en outs van euthanasie aan bod kwamen. Bij aardrijkskunde was veiligheid om straat het thema. Terwijl bij maatschappijleer rechter Edna Rutten uitlegde hoe een uitspraak in de rechtbank tot stand komt en dat je niet zomaar voor allerlei overtredingen levenslang of 15 jaar met tbs kunt eisen. Het programma bevatte ook een uitstapje naar de Tweede Kamer en Madurodam in Den Haag.