Tim Bienefelt in de bakkerij van Koese in Dirksland.
Tim Bienefelt in de bakkerij van Koese in Dirksland. Foto:

Gouden medaille voor broodbakker Tim Bienefelt

Tim is tweedejaars brood en banket op het Albeda. Hij werkt vier dagen in de week, in de bakkerij van Koese in Dirksland, en gaat één dag in de week naar school. "Ik ben altijd aan het bakken", zegt hij tussen de bedrijven door. "Hier, op school en thuis. Ik ben hele dagen met brood bezig. Vanaf mijn veertiende al." Dat zit een beetje in de familie, zijn oom Peter Bienefelt uit Barendrecht is zelfs wereldkampioen brood bakken.

In de RAI was Tim drie dagen aan het bakken voordat hij als beste broodbakker uit de bus kwam. Hij moest het opnemen tegen zeven andere kandidaten die de voorrondes hadden overleefd. Op dag één bakten ze drie tarwebroden, een koffiebroodje van brooddeeg en enkele vlechtbroden. Op dag twee moesten de finalisten aan de slag met croissantjes, een hartig en een zoet product en een showstuk van brood. Op de laatste dag volgde nog het bakken van een quiche, roggebrood en een paar focaccia's.

Vreselijk lekker

Al met al: een zeer gevarieerd bakpalet, een mooie uitdaging voor de zelfstandig werkende bakker in opleiding om zijn bekwaamheden te laten zien. De uiteindelijke kampioen Tim vond vooral het maken van brood en croissantjes mooi om te doen. "Ik vind het leuk om met deeg te werken en van niets iets te maken. Bloem, water en gist vorm je tot een mooi en smaakvol product. Croissantjes maak ik ook graag. Lastig is het wel, met al die laagjes, maar een prachtig product. En vreselijk lekker."

Als winnaar van de Skills Heroes is Tim Bienefelt de Nederlandse afgevaardigde boulangerie tijdens een mondiale wedstrijd voor mbo-studenten. Die is eind augustus in het Russische Kazan. Nu maar hopen dat het showstuk niet omvalt…