Raadzaal met leerlingen obs Roxenisse.
Raadzaal met leerlingen obs Roxenisse. Foto: Wim van Vossen

De geitenpartij (PvG) zit naast Groen Rechts

Enthousiast en vol passie werd op democratische wijze de 'echte' politieke besluitvorming stap voor stap nagespeeld. Met vijf fracties, voorzitters, woordvoerders, secretarissen en leden werd in sfeervolle debatten met voorstellen en stemmingen, toegewerkt naar de opzet en invulling van voorzieningen voor een te bouwen stad (city). Wat vonden de leerlingen belangrijk en wat kon wel achterwege blijven? Het leidde tot enkele verrassende besluiten. Want zo mag je het toch zien als windmolens (voor energie-opwekking) met ruime support een plekje krijgen toebedeeld, terwijl de aanleg van een park (meer natuur) het niet haalde.

En om het democratisch spel helemaal in de praktijk te plaatsen was Pieter Breederveld, SGP-raadslid in de gemeente Goeree-Overflakkee, present om vragen van de aanstormende politieke talenten in spé te beantwoorden en met hen over onderwerpen te praten.

Elf scholen

In de komende twee weken nemen na obs. Roxenisse, nu nog tien andere basisscholen (met groepen 7 en 8) deel aan het spel. Dit alles op uitnodiging van de eilandelijke gemeenteraad. Dat zijn van 1 april tot 15 april respectievelijk: School met de Bijbel Sommelsdijk, pc. Prins Johan Friso Herkingen, rk. De Achtsprong Achthuizen met obs. Buuten de Poorte Goedereede, obs. De Vliegers Middelharnis, pc. De Hoeksteen Ooltgensplaat, pc. Eben Haezer Goedereede-Havenhoofd, obs. De Inktvis Dirksland, obs De Pannebakker Nieuwe-Tonge en obs J.C. van Gent Sommelsdijk sluit de rij. Het is de bedoeling dat bij elke bijeenkomst er één of meerdere leden van de gemeenteraad aanwezig zullen zijn.

Gamen

Je zit niet elke dag op een raadszetel met een microfoon op je tafel. Dat was even wennen voor de scholieren, gemiddeld in leeftijd van 10-12 jaar. Maar de schroom werd al snel achtergelaten en op een begrijpelijke wijze gecoacht door Steven Kling (voor deze middag gezien in de rol van burgemeester) was het allemaal duidelijk. Na een rondje voorstellen wie is wie en welke hobby's heb je, kon het spel beginnen. Overigens bleek ook hier veel liefde voor het gamen. Dit naast sportuitingen, van voetbal tot turnen en paardrijden tot dansen. Er werden fracties (partijen) gevormd en namen gekozen. Het was de Melissantse school dus niet verwonderlijk dat ook een geitenpartij aantrad (PvG), daarnaast Groen Rechts, NVP. VOA en VRM. De beleidsvelden natuur, veiligheid, klimaat, onderwijs en milieu waren keurig in de naamgeving van de fracties opgenomen.

Windmolens

Ronde na ronde loodste de Prodemos-vertegenwoordiger de leerlingen door de processen. Wat zijn de belangrijke voorzieningen in een te bouwen stad? Waar leg je prioriteiten? Maar het beschikbare budget voor realisering kent grenzen en de wens van de ene fractie kwam niet altijd overeen met de opvatting van de andere partij. Een ziekenhuis met daarnaast een apotheek, een politie/brandweergebouw, een markt, sporthal, schaatsbaan, voortgezet onderwijsvoorzieningen (mbo, hbo), bioscoop en kantoren (voor werkgelegenheid) ja, die scoorden unaniem of met flinke meerderheid van stemmen. Wat te denken van de plaatsing van windmolens, in één keer met 20-5 aangenomen. Je verwacht niet dat een aanleg van een bos en een speeltuin niet de meeste handen op elkaar krijgen. Investeren in toerisme, dat zien de leerlingen wel zitten. Zo werden uiteindelijk de gekozen voorzieningen met blokken op de stadsplattegrond gezet en ontwikkelde zich de gewenste city.

Reacties

Wat vonden de meisjes en jongens van dit spel? "Interessant, leerzaam, ik wist niet dat je zoveel dingen moet doen voordat je een besluit kan nemen. Ook spannend als je het woord krijgt en je plan moet verdedigen. Je leert discussiëren". Raadslid Breederveld begreep en herkende al die facetten in de praktijk. "Is er weleens ruzie?" vroeg een leerling. "Nee," zei Breederveld. "Wel zijn er meningsverschillen en dan proberen we tot een compromis te komen".

Luisterend oor

Schooldirecteur Cor Both was enthousiast over het project. "Onze leerlingen doen hier gezamenlijk - in het spel - ervaringen op. Onze school doet mee aan dit project omdat wij het belang zien in het promoten van het burgerschap. Je woont in je dorp en je wilt bepaalde dingen doen. Nu zie en leer je welke stappen er daarvoor allemaal gezet moeten worden. Sommige dingen kunnen wel, andere weer niet. Met elkaar praten is één van de aspecten waaraan wij ook op school ruim aandacht schenken. Zo is er bijvoorbeeld een leerlingenraad waar enkele keren per jaar items mee worden doorgenomen. Wat zouden we op school willen en kunnen aanpassen of veranderen, bijvoorbeeld. We bieden daarnaast steeds een luisterend oor als leerlingen met brandende vragen zitten rond heftige gebeurtenissen (zoals aanslagen, het klimaat, drugs) in eigen land of elders in de wereld. We bespreken dat dan", zegt Cor Both.

De gekozen voorzieningen voor de city. Foto: Jeanine van Eerten
Fractieoverleg in jeugdraad.