Afbeelding
Foto:

Rouwen om een kind

In het boek van Linda Klein en Joop Stolk - 'Rouwen om een kind' - staan deze en andere vragen centraal. Dit boek is in de eerste plaats geschreven voor christenouders die een kind moeten missen. Maar tegelijk is het een boek voor mensen die om het gezin heen staan: familie, vrienden, ambtsdragers, gemeenteleden en leerkrachten. Zij die bereid zijn te luisteren naar ouders en kinderen die een dochtertje of zoontje, een broertje of zusje hebben verloren en die het gezin graag tot steun willen zijn.

Het boek zet in met een aanbeveling van Hanneke en Bram Kunz: 'Het verlies van een kind is diep ingrijpend. Voor jezelf, voor je huwelijk, en als er nog andere kinderen zijn: voor het gezin. Bij tijden ben je radeloos, stuurloos soms. En woorden van een ander komen lang niet altijd binnen. Toch heb je behoefte aan goede raad. De auteurs van 'Rouwen om een kind' bieden in hun boek helpende gedachten. Ze geven deskundig woorden aan het rouwproces met zijn vele (scherpe) kanten. Maar ze spreken niet óver degenen die rouwen. Doordat er mensen aan het woord komen die dit verdriet van binnenuit kennen, wint het boek aan diepte. Spreken óver wordt zo spreken mét. Dit alles vanuit een Bijbels perspectief. Zeer aanbevolen voor degenen die rouwen, maar niet minder voor degenen die er omheen staan.'

Het eerste hoofdstuk geeft cijfers en oorzaken van het sterven van kinderen. In de periode 2006-2015 overleden in totaal ongeveer 10.000 kinderen. Daarvan stierven 820 aan een vorm van kanker. Verdrinking komt het meest voor bij kinderen van 2 jaar. Bij jongetjes van 2-5 jaar is verdrinken zelfs de belangrijkste doodsoorzaak. Kinderen tussen de 5 en 10 jaar die op die leeftijd verdrinken, konden nog niet goed zwemmen en komen om in open zwemwater of in het zwembad. Bij vijf tot veertienjarige kinderen is het sterftecijfer het laagst. In de periode van tien tot veertien jaar neemt het aantal weer toe. En van 15 tot 20 jaar stijgt het nog verder: hoge aantal verkeersongelukken, voornamelijk bij jongens. Een andere oorzaak is zelfdoding bij pubers en jongeren. Aan de ontreddering in gezinnen die hiervan het gevolg is, besteden de auteurs in dit boek geen aandacht. Wel wordt verwezen naar het boek Jong en depressief (zie verder ook de literatuurlijst)

De schrijvers vinden in het contact met ouders die een kind verloren hebben 'goed luisteren' het allerbelangrijkste, daarom komen in de drie volgende hoofdstukken eerst de ouders aan het woord die vertellen over het sterven van een kind bij de geboorte (hoofdstuk 2), na een langdurige ziekte (hoofdstuk 3) en als gevolge van een verkeersongeluk (hoofdstuk 4). Dan is het goed om te luisteren naar hun verhaal en enigszins proberen te begrijpen wat er in hen en in hun gezin omgaat.

Hoofdstuk 5 gaat over het rouwen van ouders om hun kind met verschillende uitingen: verdriet, angst, schuldgevoelens, schaamte, jaloezie, boosheid, somberheid en lichamelijke reacties. Hoofdstuk 6 heeft als titel 'Uit de diepten roep ik tot U, o HEERE' met o.a. de vragen: waarom is kind gestorven? Waar is ons kind nu? Kunnen we het sterven van ons kind leren aanvaarden? Hoofdstuk 7 gaat in op de aandacht voor elkaar, soms groeien ouders uit elkaar. In het achtste hoofdstuk wordt ingegaan hoe kinderen op onderscheiden leeftijden het verlies van broertje of zusje beleven. Hoe we kinderen kunnen begrijpen, troosten en bemoedigen is het thema van hoofdstuk 9. Meeleven van anderen staat centraal in hoofdstuk 10: gebed, luisteren, spreken, praktische hulp en meeleven van nabije naasten. Dat het leven doorgaat vinden we terug in hoofdstuk 11, soms met een ? dan weer met een ! Door het sterven van een kind kunnen ouders veranderen: door het zien van de betrekkelijkheid van het leven, relativeren, meeleven, maar ook verdieping. Het dertiende hoofdstuk geeft een terugblik van ouders, vader of moeder, die een bijdrage hebben geleverd. Een uitvoerige literatuurlijst geeft de mogelijkheid om verder te lezen en te bestuderen. Waar hulp te krijgen is in zulke situaties staat op pagina 186.

Bij alle onbegrepen wegen, vragen en omstandigheden is dit boek een steun voor allen die in deze situatie zijn terechtgekomen. Van een christelijk perspectief geschreven. Warm aanbevolen.