Minister Schouten: "Voornemen verbod op pulsvisserij is onterecht"

Vorige maand sloten de Europese instellingen een politiek akkoord over de nieuwe verordening technische maatregelen. In dit akkoord is overeengekomen dat pulsvisserij zal worden verboden. In de nieuwe verordening is daarbij voor een zeer beperkt aantal pulsvaartuigen in een beperkte overgangsperiode tot 1 juli 2021 voorzien. Over dit politiek akkoord wordt in april gestemd in het Europees Parlement en vervolgens in de Raad van de Europese Unie. Naar verwachting gaat de nieuwe verordening dan met ingang van 1 juni 2019 van kracht.

Beslissingen

Het voorgenomen verbod op pulsvisserij is in de ogen van de minister onterecht en onbegrijpelijk. Zij geeft aan mee te leven met de pulsvissers en hun families. De huidige ontwikkelingen zullen u onaangenaam treffen. Dat gaat ook mij zeer aan het hart, stelt Carola Schouten. Echter, de tijd dwingt om nu beslissingen te nemen, omdat komende maand een aantal toestemmingen afloopt. Aan de hand van de destijds gehanteerde datum van toestemming kan worden afgeleid tot welke categorie pulsvissers behoren: 2010 (categorie 1), 2011-2012 (categorie 2) of 2014 (categorie 3).

Onderzoek

De vissers die tot categorie 3 behoren, kregen een tijdelijke toestemming voor 5 jaar. Deze toestemming is destijds verleend met het oog op onderzoek in het kader van de aanlandplicht en in deze toestemmingen is vermeld dat eventuele verlenging van de toestemming afhankelijk is van de Europese besluitvorming over de toelating van pulsvisserij. De definitieve stellingname en hoe om te gaan met de pulstoestemmingen bepaalt de minister na de stemming in het Europees Parlement.