Leden van NLGO houden zich onder andere bezig met het tellen van vogels.
Leden van NLGO houden zich onder andere bezig met het tellen van vogels. Foto:

NLGO geeft natuur en landschap al veertig jaar een stem

De letters NLGO staan voor Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee. Dat is de korte versie. De lange, officiële versie is Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee. Die dekt de lading helemaal, want bij de NLGO draait alles om bescherming. Dat was al zo toen de vereniging het licht zag. Sterker nog, het was de directe aanleiding. Het handjevol initiatiefnemers zag eind jaren zeventig diverse bedreigingen en aantastingen van natuur en landschap en vond dat de tijd rijp was om de krachten te bundelen in een vereniging. De Deltawerken hadden bijvoorbeeld nogal wat impact op het buitendijkse milieu. Andere bedreigingen en aantastingen waren onder andere de ruilverkavelingen, de aanleg van rijksweg N57, het bouwen in de Preekhilpolder en het plan om een jachthaven aan te leggen in natuurgebied De Val.

"De NLGO is opgericht om natuur en landschap een stem en een gezicht te geven", stellen Baks en Van Wijk. Aanvankelijk richtte de vereniging zich vooral op Goeree-Overflakkee zelf, maar sinds enkele jaren staat ook de bescherming van de omringende wateren in de statuten.

Ook een actiegroep

Bij de oprichting telde de NLGO veertig leden. Nu zijn het er meer dan tien keer zo veel. "We groeien nog steeds, zij het niet spectaculair. De vereniging is bekender geworden, ook door het burgerinitiatief Ouddorp Kust Ruimte Rust (OKRR), dat als werkgroep bij de NLGO is ondergebracht."

De jubilerende vereniging telt meer werkgroepen, zoals de vogelwerkgroep, die onder meer vogeltellingen uitvoert, de kerkuilenwerkgroep, de plantenwerkgroep, de vlinderwerkgroep, twee terreinbeheergroepen, die zich bezighouden met bijvoorbeeld wilgen knotten en houtopslag, en de werkgroep planologie, die zo nodig zienswijzen voorbereidt en indient. Jan Baks: "Wij zijn ook een actiegroep die de overheid in de gaten houdt."

Een jubileum is een moment om terug te kijken. Wat heeft de vereniging in die vier decennia voor elkaar gekregen? "De NLGO is al jaren een gesprekspartner van de gemeente. Er zijn goede contacten, die bijvoorbeeld hebben geresulteerd in een andere, meer diverse, beplanting van de dijken. We kunnen al in een vroeg stadium van planvorming meepraten. Af en toe zetten we onze hakken in het zand en gaan we desnoods door tot de Raad van State, zoals in het geval van de Sluiskreek bij Oude-Tonge."

Wapenfeiten zijn er zeker. Baks en Van Wijk noemen het inbrengen van natuurelementen in de landinrichting op de Kop van Goeree en de inrichting van de begraafplaats in Ouddorp. Verder de totstandkoming van de Groene Raad, waarin OKRR, Natuurmonumenten, Stichting Duinbehoud en Zuid-Hollands Landschap samenwerken en één geluid laten horen. Dat geluid klinkt bijvoorbeeld al veel sterker door in het recentelijke gemeentelijke Plan van Aanpak, waarin geen ruimte meer is voor nieuwe recreatieparken.

Andere wapenfeiten waar de NLGO trots op mag zijn, zijn het glossy magazine Sterna, dat al vanaf het begin verschijnt (en een coöperatieve productie is met de Vogelwacht Schouwen-Duiveland), andere publicaties, zoals een boekje over kreken, de website en Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee-projecten als de Christoffel-wandelroute en de beleefbare dijk in Oude-Tonge.

Knibbelen en knabbelen

Achterover leunen en rusten op de lauweren is er echter niet bij voor de jubilaris. Er blijft alertheid nodig op wat Jan Baks "knibbelen en knabbelen" aan het landschap noemt, zoals op de Kop van het eiland aan de schurvelingen en zandwallen, ook al staan die bekend als 'het kroonjuweel' van het eilandelijke landschap.

Ed van Wijk, in zijn studententijd actief in de milieubeweging en later aardoliegeoloog: "De natuur heeft geen stem. Daarom geven wij de natuur en het landschap een stem." Jan Baks over zijn drive: "Ik ben al lang natuurliefhebber en vogelfotograaf. Ik wil de verte zien, de horizon, de wind voelen, de zon zien opkomen. Het is van belang het hele landschap te beschermen, niet alleen een 'postzegel'. Gelukkig is daar vanuit de Erfgoedlijn ook aandacht voor."

Het jubileumprogramma staat vol excursies, lezingen en presentaties. Twee excursies organiseert de NLGO in samenwerking met IVN (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid) Goeree-Overflakkee. Dit om ook jeugdige natuurliefhebbers aan hun trekken te laten komen.

Voor de jubileumdag op 29 juni werkt de NLGO samen met landbouworganisatie LTO-Noord, afdeling Goeree-Overflakkee. Op het programma staat dan onder meer een symposium over de relatie tussen natuur, bewoners en landbouw op het eiland. Aan de orde komen onder meer maatregelen als erfbeplanting, akker- en patrijzenranden én de relatie tussen biodiversiteit en bodem. Plaats van handeling van deze bijeenkomst, waarin ook wordt teruggeblikt op veertig jaar NLGO en de uitslag van de fotowedstrijd wordt bekendgemaakt, is boerderij Lust en Last in Sommelsdijk. Nieuwsgierig gemaakt? Kijk op www.nlgo.nl.