Veelal droog en vrij zacht maartweer

De sterke wisselvalligheid is voorlopig voorbij en tot eind maart blijft het meestentijds droog op Flakkee. We hebben een bijzonder natte eerste maarthelft gehad waarbij tot twee keer de maandsom viel. Op sommige stekken staat de teller al op ruim 100 millimeter en lokaal al op ruim 155 millimeter. Die ruime 150 millimeter geldt voor delen van Zuid-Limburg waar het grondwater flink laag stond eerst. Nog steeds zijn er oorden in Nederland waar te weinig regen is gevallen ondanks het regenoverschot nu.

Met nog ruim een week te gaan zal de maand niet nog veel natter worden gezien het droge weer. Inmiddels verloopt ook maart weer te zacht en gemiddeld zitten we nu zo'n 2 graden boven de norm. Hoge druk komt nu snel naderbij via de Azoren en onderdrukt de buienvorming: de boel stabiliseert. Door de ligging van het hoog (meest ten westen van ons land) blijft de wind voorlopig aanlandig. Echt hoge temperaturen worden daardoor niet gerealiseerd maar op weg naar de 15 graden gaan we nog wel even. Vooral op de vrijdag zal het buiten bijna lenteachtig aanvoelen met in de schaduw die 15 of 16 graden.

Zwakke oceaanstoringen kunnen ons net gaan schampen rond zaterdag. Daardoor zal er wat meer bewolking komen en op zaterdag is een buitje mogelijk. De wind ruimt iets door naar het noordwesten. Daardoor wordt het tijdelijk wat minder zacht in het kustgebied, zeker als de wind wat meer aantrekt. De volgende week blijft het weerbeeld in grote lijnen zo. Meestal zal het droog zijn, de temperaturen zullen redelijk aanvoelen en er is amper kans op een bui. Pas aan het einde van de maand lijken de actievere oceaandepressies er weer aan te pas te komen met meer wind en tevens regelmatiger regen. Ook is er een ontwikkeling mogelijk met toenemende hoge druk boven Scandinaviƫ inclusief een schrale oostenwind.

Niet zelden doet zich eind maart of begin april nog een kou-uitval voor vanuit het hoge noorden. Buien met hagel en sneeuw zijn er dan bij en gedurende de nachten kan het nog tot stevige nachtvorst komen. De kans op een bijzonder warm slot van maart met maxima van 20-25 graden lijkt zeer klein dit jaar.