Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: 'Zolang ik jou heb' Indrukwekkende vertelling over een bijzondere vriendschap

Als ze op een middag een flinke aanvaring met haar strenge grootmoeder heeft, loopt ze weg van huis om haar moeder te gaan zoeken. Het is een warme zomerdag en al snel raakt ze uitgeput van de dorst. Ze strandt op een landweggetje, waar ze een lift krijgt van een zwarte vrouw, Eula. De vrouw heeft een blanke baby bij zich en is op weg naar huis. Ze vertelt het kindje gevonden te hebben op de trappen van de kerk in het dorp. Omdat de reis naar Nashville lang is, blijft Starla logeren in het huis van Eula. De jonge vrouw blijkt een gewelddadige echtgenoot te hebben. Al snel blijkt hij het gemunt te hebben. Als de bom barst, kunnen ze niets anders doen dan vluchten.

Na veel omzwervingen komen ze uiteindelijk aan in Nashville en kan de zoektocht naar Lulu, zoals Starla haar moeder liefkozend noemt, beginnen.

Tijdens de reis met Eula komt Starla langzamerhand steeds meer te weten over hoe het is om een donkere huidskleur te hebben in het Amerika van de zestiger jaren in de vorige eeuw. Eula moet allerlei vernederingen ondergaan. Als ze onderweg stoppen bij een wegrestaurant, mogen ze niet samen aan één tafel zitten en Eula moet gebruik maken van een apart toilet. En als ze noodgedwongen een stukje met de bus moeten reizen, moet Eula alleen achterin de bus zitten, de plaatsen voorin zijn voor blanken gereserveerd.

Ondanks alle vernederingen blijft Eula geduldig en vriendelijk en wijst Starla er voortdurend op dat God een plan met haar leven heeft.

Verscheurde dromen

Stukje bij beetje ontrafelt Starla het droeve verleden van Eula. Hoe ze opgroeide in een gewelddadig gezin, haar zoontje af moest staan en later in handen viel van een gewelddadige echtgenoot. Starla is nog jong, maar beseft met een soort kinderlijke wijsheid de grote impact van al deze gebeurtenissen op het leven van Eula. Intuïtief voelt ze aan dat de aanwezigheid van de blanke baby iets te maken heeft met het grote verlies dat Eula leed als tiener. In eerste instantie werpt Starla zich op als Eula's beschermer. Tot de rollen langzaam omdraaien en het meisje zich gedurende de reis steeds meer gaat koesteren in de liefde en zorg van Eula. Er groeit een wonderlijke band, die dieper gaat dan vriendschap. De diepe verwantschap uit zich in de zorg voor baby James en voor elkaar.

In Nashville stuit Starla na enig speurwerk op het adres van haar moeder. Maar de zo geïdealiseerde zorgzame moeder blijkt een utopie te zijn. En in het kleine appartement van moeder Lulu breekt Starla's hart. Waar moet ze naar toe? En hoe moet het nu verder met Eula en James?

Met vaart en een vleugje humor schrijft Susan Crandell over diepe thema's als rassenscheiding, uitstoting door familie, patronen van gewelddadigheid binnen gezinnen en verscheurde dromen. Daartegenover staan liefde, moed en vriendschap, die glans geven aan een wereld vol onrecht, haat en bitterheid. Een bijzondere vertelling vanuit het perspectief van een negenjarig filosofisch, pittig humoristisch meisje.

Zolang ik jou heb
Susan Crandall
2019, uitgeverij Mozaiek
380 blz., € 22,50
ISBN 9788023955696