Afbeelding
Foto:

Neem en lees: De bekering van Saulus ten voorbeeld gesteld

Deze overdenkingen van ds. Kievit verschenen eerder als artikelen in het Gereformeerd Weekblad. De heer R.F. Rebel heeft – met respect voor de oorspronkelijke tekst – de bewerking gebracht tot deze boekuitgave.

Ds. B.J. van Boven schreef in het 'Ten geleide' het volgende:

Het is onze hartelijke wens dat het lezen van deze overdenkingen, die nu verdeeld in kortere stukjes verschijnen, tot nut van vele lezers mag zijn. De Heere gebruike het tot bekering van onbekeerden, tot ontdekking van degenen die op verkeerde gronden bouwen, tot onderwijzing van dwalenden en tot vertroosting van Gods kinderen.

Wie was ds. Izaäk Kievit?

Geboren in 1887 en overleden in 1954. Hij had een vooraanstaande rol in Hervormd-Gereformeerde kring. Hij was bijna dertig jaar predikant in Baarn. Jaren was hij eindredacteur van het Gereformeerd Weekblad. Ook in bevindelijke kringen buiten de Nederlandse Hervormde Kerk was veel waardering voor Kievits werk.

In dit boek 'De bekering van Saulus, ten voorbeeld gesteld' treffen we tien hoofdstukken aan, met een onderverdeling in subhoofdstukjes: Een ontijdig geborene, Ten voorbeeld gesteld, Staande gehouden, Uitverkoren om Zijn Naam te dragen, Vervuld met de Heilige Geest, In Christus rechtvaardig, Het kindschap en zijn erfenis, Gods Geest in het gebedsleven, De overgave van Gods Zoon en de vaste grondslag van Gods weldaden. De subhoofdstukjes zijn niet groter dan ongeveer 4 pagina's.

Een citaat uit het hoofdstuk over 'Voorgesteld aan de gemeente', aan de hand van de tekst uit Handelingen 9:20: 'En hij predikte terstond Christus in de synagogen, dat Hij de Zone Gods is' (blz. 153)

'Hij predikte terstond Christus. Nee, daarvoor behoefde hij geen nader onderricht. Wal zal hij straks tot zijn verdere geestelijke vorming bijkans drie jaren toeven in Arabië, in afzondering van de wereld. Maar wie Christus tot zijn deel ontvangt, kan van Hem getuigen. Dan gaat de Schrift open. Het heilgeheim wordt aan Zijn vrinden naar Zijn vree verbond getoond. Wij vergeten niet dat Paulus ook vervuld werd met ambtelijke gaven, toen hij vervuld werd met de Heilige Geest. En nu kwam hem zijn grote kennis van de Schrift van pas. Nu wist hij pas wat hij vroeger meende te weten, maar niet verstond. Hij predikte terstond Christus!

Dit is Schriftuurlijk – bevindelijke kost en zal zijn weg wel vinden. Maar bepaalde uitdrukkingen uit het gezelschapsleven kon ik niet altijd terugvinden in de Schrift. Ondanks deze opmerking van harte aanbevolen.

Naar aanleiding van: Ds. I. Kievit, 'de bekering van Saulus, ten voorbeeld gesteld', een uitgave van Den Hertog onder ISBN nr. 9.789.033. 129. 025; Prijs € 24,90.

Naar het land dat ik u wijzen zal

'Vindt u het ook een voorrecht om geroepen te worden?' In deze overdenkingen volgt ds. A. Moerkerken het leven van Abraham, die zo krachtig geroepen werd, zodat hij zijn land, zijn familie en het huis van zijn vader verliet. Aan Gods roeping was hij gehoorzaam, niet wetende waar hij terecht zou komen.

De Heere roept ons allemaal om uit te gaan. Niet direct uit ons land of uit ons huis, maar wel moeten we de zonde verlaten en weten dat er een God is, Die ons riep, krachtig en onwederstandelijk. Als dat zo is, dan zullen we de voetstappen mogen drukken van Abraham, die door het geloof mocht zien op de beloofde Christus.

In het 'Woord vooraf' schrijft ds. Moerkerken het volgende:

In het leven van Abraham begon het met een roeping: een krachtige, inwendige roeping die hem trok uit Ur der Chaldeeën. Zonder die roeping was hij nooit op weg gegaan. Zo werkt de Heere nog: de roeping is immers het begin van de orde des heils? Daar begint het oprechte geestelijke leven mee. Hij was voor Abraham het begin van een lange weg. Allereerst naar het land der belofte, maar zoals in Hebreeën 11 staat, ook naar die stad, die fundamenten heeft. Hoewel hij vaak gestruikeld is door eigen schuld. God bleef de Getrouwe. Hij bracht hem telkens weer op zijn plaats. Abraham staat in de Schrift met twee eretitels: de vader der gelovigen en de vriend van God. In deze bundel wordt Abrahams leven belicht.

Deze preken kunnen we van harte aanbevelen. Wellicht is er herkenning, maar zeker onderwijs op uw levensweg. Neem en lees.

Naar aanleiding van 'Naar het land dat Ik u wijzen zal', twaalf overdenkingen over Abraham, door ds. A. Moerkerken. Uitgaven van Den Hertog, ISBN nr. 9. 789.033.129. 414; Prijs € 14,90.

Afbeelding