Afbeelding
Foto:

Hangjongeren en hangouderen

In sommige gevallen bestond dat 'uitgaan' uit rondjes slenteren over de ring rondom de kerk, waarbij de jongedames linksom liepen en de jongemannen rechtsom, of andersom, maar ze kwamen elkaar in ieder geval ieder rondje tegen.

Veel volwassenen vinden het vervelend als er jeugd bij ze in de straat rondhangt. Een jongerenwerker vertelde vorig jaar in deze krant dat hangjeugd juist een goed teken is. Want die jongeren sluiten zich niet op in hun slaapkamer om te gamen, chatten of surfen, maar ze zijn lekker in de buitenlucht en gaan om met andere jongeren. Een verfrissende invalshoek.

Hij stelt dat er ook hangouderen zijn. En inderdaad, zeker op zonnige dagen hangen er groepjes ouderen rond, die in plat Flakkees het laatste nieuws doornemen. Alle voorbijgangers worden indringend bestudeerd, alsof ieder moment de koning, vermomd als gewone man, voorbij kan komen. Die ouderen zijn volgens de jongerenwerker minstens zo luidruchtig als de hangjongeren, maar vanwege de leeftijd komen ze een stuk minder intimiderend over.

Het lijkt mij ideaal als de hangouderen en hangjongeren zich in de toekomst vermengen. Dan kunnen de ouderen genieten van de jeugdige onbevangenheid en de jongeren wat opsteken van de levenswijsheid van de ouderen. Tijdens het hangen pikt de jeugd automatisch het dialect op van de ouderen, is het hangen in één klap educatief verantwoord.