Verwarring

Want kijk, het gaat eigenlijk om drie grote zaken. In de eerste plaats gaat het om zuinig zijn met energie. Fossiele brandstoffen (olie, kolen en gas) zijn maar beperkt beschikbaar. Het is dus goed om daar zuinig mee om te gaan. We kunnen bijvoorbeeld allemaal 90 kilometer gaan rijden en dat scheelt enorm in het energiegebruik. In de tweede plaats is er het milieu. Met milieu wordt onze natuurlijke omgeving bedoeld. Het is niet goed als we de oceanen vol gooien met plastic. Ook is het niet goed om de lucht te vervuilen. Ieder is het er denk ik wel over eens dat daartegen gewaakt moet worden. Het klimaat is echter iets anders. Dan gaat het over de temperatuur, de regen, de zonneschijn en tal van andere zaken. Hoe warm of hoe koud het is op aarde is een zaak van klimaat. Het klimaat op aarde is van een heleboel zaken afhankelijk. De zaken die daarbij spelen zijn onder andere de intensiteit van de zon, de omvang van wolken, de ontwikkeling van de oceanen, en tal van andere factoren. De laatste tijd horen we veel over CO-2. Inderdaad, dat heeft ook invloed op het klimaat, maar hoeveel en hoe diep is een punt van wetenschappelijke discussie. Maar er zijn veel meer dingen die het klimaat beïnvloeden. Jammer dat de politiek net doet alsof alleen CO-2 maar van belang is. Bovendien denk ik dat wij mensen aan het klimaat weinig kunnen veranderen. Ieder die dat wel denkt, moet nog eens nadenken.
Maar in de politiek is men alweer een stap verder. We gaan de CO-2 terugbrengen en daarmee het klimaat beïnvloeden. Of dat kan weet niemand, maar het kost ondertussen wel heel veel geld. En daar komt dan weer de volgende verwarring. De mensen in de politiek gooien alles door elkaar. Sommigen hebben het over investeringen in warmtepompen, zonnepanelen, elektrische auto's en tal van andere zaken. Anderen hebben het weer over de exploitatiekosten die dit met zich meebrengt. Voor zover ik begrepen heb, gaan we miljarden investeren om maar twee miljard extra te moeten uitgeven. Bovendien moet er een heleboel worden uitgegeven wat we maar niet gaan uitrekenen. Dat mensen op termijn een warmtepomp moeten gaan kopen kost geld, maar daar wordt geen rekening mee gehouden. Dat lijkt mij een vreemde manier van calculeren. Maar goed, dat zijn kennelijk de regels voor politiek Den Haag. Bovendien moeten we allemaal steeds meer gaan betalen voor onze energie, terwijl er juist meevallers zijn beloofd. Kortom: het is een vrij ondoorzichtige materie, die veel geld gaat kosten en waarvan het nut en de betekenis nog niet echt helder is. In ieder geval is het tot op dit moment onzin dat het zeewater meters zal gaan stijgen. Recente metingen geven juist aan dat het peil gelijk blijft, of zelfs iets daalt.
Hoe moeten we naar dergelijke dingen kijken? Het is niet echt opwekkend om te zien. In ieder geval maakt het niet veel uit of we in Nederland druk zijn met het klimaat. Laten we onze aandacht maar richten op de dingen waar het werkelijk om gaat. Deze wereld gaat voorbij. Eenmaal komt er een nieuwe aarde. Daarop woont gerechtigheid. Op weg er naar toe doet een christen wat zijn hand vindt om te doen.