Gerdie Schellevis op haar laatste werkdag in de bibliotheek.
Gerdie Schellevis op haar laatste werkdag in de bibliotheek. Foto:

Van de kaas naar de boeken, van de boeken naar de zorg

"Eind 2002 ging de bibliotheek in Ouddorp open in het gebouw van de Rabobank. Ik kwam als vestigingscoördinator bij de Stichting Bibliotheek Ouddorp in dienst. Zonder bibliotheekervaring. Ik werkte daarvoor bij Albert Heijn in Oude-Tonge, als chef brood, vleeswaren en kaas. Ik dacht: als je kaas kan verkopen, dan kun je ook boeken aan de man brengen", vertelt Gerdie, die er aan toevoegt dat lezen van oudsher haar grootste hobby is.

Na haar start in Ouddorp, op 13 november 2002, volgde ze de bibliotheekopleiding en pakte ze de uitdaging op om, samen met haar twee collega's, te ontdekken wat er allemaal mogelijk is om het boek onder de aandacht van het publiek te brengen. "We gingen bijvoorbeeld schrijvers uitnodigen. Zoals Arjan Erkel, de man die was ontvoerd en daar een boek over had geschreven. Er kwamen ruim honderd mensen op af."

Uitleenfabriek

Zestien jaar geleden was het papieren boek nog zeer geliefd. Gerdie: "De bibliotheek was toen een echte uitleenfabriek. Hoeveel we niet uitleenden, aan jong en oud… Er was in 2002 nog geen tablet en het internet was ook minder prominent aanwezig."

Dat is veranderd. Het uitlenen van boeken is nog steeds een pijler van het bibliotheekwerk, zeker op Goeree-Overflakkee, maar er zijn pijlers bij gekomen. De bibliotheek is een Huis van de Mediawijsheid geworden. "Zo zijn onze tabletcafés ontstaan. Soms hadden we wel vijfentwintig mensen aan tafel", blikt Gerdie terug.

"Een andere belangrijke verandering was het ontstaan van de Bibliotheek op School. Op Voorne-Putten is die al in alle steden en dorpen uitgerold door de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Alle basisscholen – alleen al in Hellevoetsluis zijn het er vijfentwintig – hebben boeken en een leesconsulent op school. De leesconsulent praat over boeken, stimuleert de uitleen en geeft ook les over het vinden van wetenswaardigheden op het internet. Heel goed: je moet bij de basis beginnen en vroeg beginnen met lezen."

Op Goeree-Overflakkee is het nog niet zover, ondanks een door de gehele gemeenteraad aangenomen motie om ook hier de Bibliotheek op School in te voeren. Wel gaat er een pilot van start op drie basisscholen.

Digitaal

Met de tabletcafés en Bibliotheek op School zijn de veranderingen die de bibliotheek sinds eind 2002 heeft doorgemaakt nog niet in beeld gebracht. De bibliotheek huisvest nu ook de GO Markt, waar werkzoekenden terecht kunnen, en het Digitaal Huis voor laaggeletterden. Gerdie: "Via het Digitaal Huis zorgen we voor taallessen en digitale vaardigheden voor autochtone laaggeletterden en nieuwe Nederlanders, zodat ze kunnen participeren in de samenleving."

Nog even terug naar de pijler boekenuitleen. Hier speelt het e-boek een steeds belangrijkere rol. Met trots vertelt Gerdie dat de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, als relatief kleine bieb, in de landelijke top 10 staat van uitleningen van digitale boeken. "Mensen die boeken lenen voor hun tablet of e-reader

hebben de bibliotheek wel nodig, maar niet het gebouw." Ze denkt overigens dat het papieren boek nog lang niet afgeschreven is.

Alle veranderingen waren uitdagend, evenals de financiering die de bibliotheek tot een speelbal van de politiek kan maken. Gerdie Schellevis heeft veel meegemaakt in haar biebjaren en aan veel kunnen meebouwen. Op verreweg het meeste kan ze met plezier terugkijken.

Afscheid nemen van een organisatie die je lief is voelt raar, maar soms komt er nu eenmaal iets op je pad… Een mooie functie bij Sjaloom Zorg bijvoorbeeld. "Ik deed al vrijwilligerswerk bij Sjaloom Zorg. Nu ga ik daar werken en blijf ik vrijwilligerswerk doen bij de bibliotheek."