Raad neemt geen besluiten en schuift tot verrassing aantal heikele recreatieve onderwerpen weer door

Corné Grinwis (SGP) was voorzichtig gesteld "not amused". Eigenlijk gewoon boos. Tot twee keer stelde hij de vraag: "Welke argumenten liggen hieraan ten grondslag". Het antwoord bleef uit. Na de vorige vergadering is er al weer een maand verstreken. Nog steeds geen duidelijkheid. Het Presidium (fractievoorzitters) had besloten. Punt uit. Teleurstellend voor de inwoners die al zolang wachten op transparantie. Daar bleef het donderdag niet bij. Ook het Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie en Plan van aanpak recreatie-initiatieven kwamen in een verwarrende discussie terecht. Amendementen en moties, concreet al ingevuld, nieuw toegevoegd en in het vooruitzicht gesteld, rolden over tafel. Want ja, op 28 maart moet het dan nu maar gebeuren.

Wel haalbaar

Over de laatst genoemde punten werd breed gedebatteerd. Twee amendementen en een motie werden gepresenteerd. Of dit ook de documenten worden die in de volgende vergadering tot besluiten leiden blijft open. Het amendement van de SGP-fractie (indiener Corné Grinwis) bij het onderwerp Ontwikkelkader verblijfsrecreatie zal wel overeind blijven. Niet alle fracties zagen de noodzaak van het amendement maar algemene support bleek er wel te bestaan. De SGP wil bij de 'Uitgangspunten' de tekst van het raadsbesluit wijzigen. Het accent werd daarbij gericht op het feit dat er altijd een afweging moet plaatsvinden voordat een besluit wordt genomen op een principeverzoek of een vergunning aanvraag. Daarmee duidend dat hier niet de suggestie zou kunnen ontstaan dat het zo maar een formaliteit is bij een positieve grondhouding vanuit de gemeente. Altijd een serieuze afweging. Aan een principe verzoek of vergunningsaanvraag kunnen door de initiatiefnemer nooit rechten worden ontleend.

Tweede amendement

Bij het Plan van Aanpak Recreatie-initiatieven Ouddorp vonden Cees Grinwis (PvdA) en Bert Tuk (ChristenUnie) elkaar in een gezamenlijk amendement. Men opperde in te stemmen met het plan met de kanttekening dat camping Brouwersdam mag uitbreiden naar 45 standplaatsen en dat zou ook gelden voor camping Corneliahoeve (op iets meer terrein) en voor camping Zonneweide. De campings Brouwersdam en Zonneweide zouden niet in oppervlakte mogen uitbreiden. Door de campings als nevenfunctie bij het agrarisch bedrijf aan te blijven merken zou de regeling van toepassing blijven dat bij het stoppen van het agrarisch bedrijf de camping binnen 5 jaar moet worden beëindigd. Hiervoor was steun.

Ondergeschiktheid

Echter het enthousiasme daalde toen wethouder Markwat het collegevoorstel nog eens toelichtte waarin wordt uitgegaan van 25 standplaatsen. Dat is niet voor niets gedaan. Met meer dan 25 standplaatsen is het lastig de ondergeschiktheid van het agrarisch bedrijf aan te tonen zei Markwat. Dan komen er recreatieondernemers en dat wil de raad niet. Vragen over en weer. Hoe zit het met de handhavingsmogelijkheden? Is het uitvoerbaar. We kunnen toch zelf criteria vaststellen werd gesuggereerd.

Bezinken

Voor de PvdA is een hangijzer dat het toeristisch kamperen geborgd zou moeten worden. Wat wordt onder een minicamping verstaan?. Iedereen mengde zich in de woordenstrijd. Laten we het nu allemaal laten bezinken en eind deze maand naar een besluit toewerken gaf de voorzitter tenslotte aan. Dan lag er ook nog de motie van de Groep Zwerus. Gevraagd werd hierin aan het college op korte termijn door een professioneel onderzoeksbureau een recreatie onderzoek in Ouddorp uit te laten voeren, waarbij de vraagstelling wordt afgestemd met de gemeenteraad. Zwerus vond dit van groot belang dat de inwoners van Ouddorp hun mening kunnen geven over de verdere ontwikkeling van de verblijfsrecreatie op de Kop van Goeree. Kwam niet in stemming. Teleurstelling bij insprekers en bij een aantal belangstellenden op de tribune. Op 28 maart volgende ronde met wellicht verrassingen.