Toevoegen woning bij de Palmstee

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeenteraad stelde donderdagavond het bestemmingsplan Oudelandseweg 70 in Ouddorp ongewijzigd vast. Het ontwerp lag eind vorig jaar ter inzage.

Door Jaap Ruizeveld

Het plan geeft de mogelijkheid tot realisering van een woning in het voormalig agrarisch hoofdgebouw. Op genoemd perceel staat ook een bijgebouw dat in gebruik is voor pensionstalling voor paarden. De nieuwe woning zal bewoond worden door de dochter van de huidige eigenaar met haar man en gezin.
Een win-win situatie gaf mevrouw Nijssen (VVD) aan. Pijl (CDA) en Van der Meer (EVV) waren blij dat deze karakteristieke boerderij behouden. Ook De Vos (VKGO) en vervolgens alle andere partijen gaven volmondig hun support. Doelstelling van het verzoek om medewerking was enerzijds het kunnen bieden van zorg en anderzijds het delen van de kosten van onderhoud van het pand. De oorspronkelijke boerderij De Palmstee werd in 1943 door een bombardement verwoest. Na de oorlog is op de oude fundamenten het huidige woonhuis met schuur herbouwd.

Uitstraling                                                                                                                                        

De Palmstee wordt in het bestemmingsplan omschreven als een karakteristiek te behouden pand met uitstraling. De woning met aangebouwde schuur telt 1700 m3. Voldoende om in het pand 2 zelfstandige woningen te kunnen ontwikkelen zonder dat uitbouw voor twee huizen nodig is en er dus ook geen afbreuk wordt gedaan aan de architectuur. Voor het toevoegen van een woning in bestaande bebouwing komt niet elk pand in aanmerking. Er moet sprake zijn van een bijzonder pand en het bouwwerk dient een zodanig volume te hebben dat twee woningen kunnen worden gerealiseerd met elk een inhoud van 750m3.