Bijstandsverlening

GOEREE-OVERFLAKKEE - In antwoord op schriftelijke vragen van de fractie Groep Zwerus over bijstandsverlening op het eiland geeft het college aan dat in 2018 (conform het Beeld van de Uitvoering) een bedrag van 6.9 miljoen euro aan uitkeringen is verstrekt.

Voor bijzondere bijstand gaat het om ruim 850.000 euro. Dit met de kanttekening van het college dat in de vraagstelling het onduidelijk is of wordt bedoeld de uitkeringen voor levensonderhoud of ook die voor bijzondere bijstand / minimabeleid.
Over de organisatie handhavingstraject stelt het college dat vanaf 2005 deel wordt uitgemaakt van een samenwerkingsverband van 6 aaneengesloten gemeenten georganiseerd door de gemeente Nissewaard. Vanuit deze samenwerking (Regionaal Opsporingsteam Sociale Recherche) wordt een sociaal rechercheur ingezet met opsporingsbevoegdheden belast met het onderzoek naar fraude op locatie. Bij geconstateerde fraude wordt overgegaan tot terugvordering. Daarnaast zijn andere maatregelen mogelijk. Goeree-Overflakkee kent geen heel stringent handhavingsbeleid bij de aanvragen en ook in relatie tot re-integratie is hier geen actieve rol vervuld. Dit is veranderd op basis van gemaakte uitvoeringsafspraken. (Jaap Ruizeveld)