Afbeelding
Foto:

Wegennet Middelharnis zit aan maximum van haar capaciteit

We wachten af, maar hiermee worden alle problemen niet opgelost stelde Eijkenduijn (PvdA). Van Alphen schetste de positie van de centrumgemeente. Hij wilde ook graag weten of er nog rekening is te houden met de ontwikkeling van een tweede jachthaven. Dan belangrijk voor de verkeersafwikkeling. Het raadsvoorstel is overigens moeilijk te lezen. Toegewerkt wordt naar de kern van een groeiende verkeerskundige problematiek die - zonder te treffen maatregelen - de leefbaarheid kan aantasten. Constaterend: Het huidige wegennet in Middelharnis zit aan het maximum van haar capaciteit. Centrale knelpunten de Langeweg en ook de beide Havenkommen Middelharnis / Sommelsdijk.

10.000 voertuigen

Bij ongewijzigd beleid wordt rekening gehouden met het feit dat de intensiteit op de Langeweg groeit naar ruim 10.000 voertuigen per dag. Nu al (telling 2016) gaat het om 6000 voertuigen. Steeds meer bewoners klagen over verkeersonveiligheid, trillingen en geluidhinder. Aanpak is dus nodig. Er moet nagedacht worden hoe met maatregelen het aantal verkeersbewegingen op wegen in Middelharnis en Sommelsdijk binnen de normen kan blijven die in het Verkeerscirculatieplan Macro (van juni 2017) zijn genoemd.
Daarnaast moet er duidelijkheid zijn hoe de gemeente de stedelijke ontwikkeling (woningbouw) vorm wil geven met de inrichting van de infrastructuur. De ene insteek staat niet los van de andere. Nog meer inzoomend naar de genoemde gemeentelijke doelstelling: Het versterken van de leefbaarheid en kwaliteit in Middelharnis - Sommelsdijk via een integrale aanpak waarbij stedelijke ontwikkeling in verhouding komt te staan met de verkeerskundige structuur en de investeringen die daarvoor gemaakt moeten worden.

Tijd dringt

Er moet nog veel worden ingevuld. Ook de inbedding van parkeervoorzieningen. Verandering van het busroute-knelpunt Hobbemastraat. Instellen van éénrichtingsverkeer, fysieke afsluiting van huidige aansluitwegen bij Langeweg enz. In een toelichting geeft wethouder Feller enerzijds aan deze onderwerpen, de te treffen maatregelen in samenwerking met inwoners en ondernemers te willen uitwerken. Creativiteit en snelheid zijn geboden. In de paragraaf Planning staat vervolgens dat al in het tweede kwartaal van dit jaar er aan de gemeenteraad een nadere uitwerking van de gebiedsvisie en de verkeersstructuur Middelharnis wordt voorgelegd. Daarin worden maatregelen op de noord-zuid verbindingen vermeld en ook is er dan een ambitie-uitwerking voor een autoluw centrum.

Niet reëel                                                                                                                                

Het college schetst in het raadsdocument ook de al eerder genoemde verkeerskundige ontwikkeling richting een oostelijke randweg met ongelijkvloerse kruising van het kanaal. Een geraamde investering van 20 tot 30 miljoen euro. Maar dit zou alleen in verhouding staan wanneer er meer dan 2000 tot 3000 woningen extra worden bijgebouwd aan de Westplaat. Hoe reëel is deze gedachtegang?. Alleen al met de kennis van nu dat er tot 2030 op heel het eiland behoefte is aan rond 1450 woningen,

Geen kostendrager

Een scenario waarbij er nog duizenden woningen in de Westplaat worden gebouwd, kan alleen als er voor gekozen wordt om alle woningen voor Goeree-Overflakkee uitsluitend op genoemde locatie te bouwen en dan nog is er een forse groei nodig in de woningbehoefte. Dit ligt niet echt voor de hand stellen burgemeester en wethouders in het raadsvoorstel. Immers er zullen altijd inbreidingslocaties zijn in de verschillende kernen. Alleen maar bouwen op het eiland in de kern Middelharnis is niet haalbaar. Noch politiek gezien noch op de woningmarkt. Verdere uitbouw van de Westplaat betekent bovendien dat elders in deze woonkern minder woningen gebouwd kunnen worden. Het is daarom niet aannemelijk een forse woningbouwopgave als drager voor de investering voor een nieuwe randweg te beschouwen.