Na maandag weersverbetering

Voorlopig blijft het onstandvastig maartweer in onze contreien met een doorstroomde westcirculatie. Ook de maand maart is weer op weg om veel te zacht in de boeken te komen straks op 1 april. Inmiddels bedraagt het lopende temperatuuroverschot alweer een kleine 2 graden op de Eilanden. Pakweg een jaar terug was het totaal anders met een bijzonder koude fase tijdens de eerste maartweek.

Tot en met het aanstaande weekend komen de dagtemperaturen soms nog in de dubbele cijfers uit. Opvallend zijn de kleine verschillen tussen de nacht - en dagtemperaturen (bewolking en wind). Een zeer krachtige westelijke stroming veroorzaakt dit veelal te zachte en onbestendige weertype. Van de traditionele voorjaarsdroogte is dit jaar helemaal geen sprake, integendeel. Veel gebieden in Nederland zitten al aan hun maandelijkse taks qua neerslag. We gaan zelfs richting de 100 millimeter.

Tot en met zondag is de kans dat het een dagdeel geheel droog blijft nogal klein. Dagelijks is er dus kans op regen en soms valt er een hele bak water zoals op donderdag toen er zo'n 10-15 millimeter regen viel. Door de flinke instabiliteit van de (boven)lucht is er ook kans op een onweersklap en mogelijk korrelhagel. Deze maartse buien gaan doorgaans ook gepaard met veel wind op 't pleit. Zelfs een stormkansje zit er mogelijk nog wel in, maar het is niet exact aan te geven wanneer het felste windveld overtrekt. Al met al is het dus nog zeker drie dagen pover maartweer alvorens de verbetering moet gaan komen.

Vanaf maandag komt er meer hoge druk aan te pas. Zowel het onvolprezen Amerikaanse - als Europese weermodel zinspelen op de flinke opbouw van een hogedrukgebied boven onze omgeving. Wanneer dit hoog later doortrekt in noordoostelijke richting komen wij in drogere en warmere lucht terecht. Mocht het hogedrukgebied dan boven het (noord)oosten van Europa terecht komen, kan het snel gaan. Bij veel zon en aflandige luchtaanvoer, kan het kwik dan al snel op de 15 of 18 graden uitkomen in de middag. Met de maartzon er volop bij lijkt het warempel weer lente. Menigeen kijkt natuurlijk reikhalzend uit naar dit eventuele voorjaarsweer.