Smederij Van Damme.
Smederij Van Damme. Foto:

''Ouddorp, verboden voor automobielen''

Zijn wagenpark bestaat alleen uit dumpauto's. Er wordt van alles vervoerd, maar na de ramp in 1953 ligt de nadruk op GMC kiepauto's die in Zeeland worden ingezet voor het herstel van de dijken. In maart 1958 stoppen vrij plotseling de activiteiten van dit bedrijf.

Een maand later verrijst de eerste Shell pomp in Ouddorp bij het pand van de familie Van Splunder aan de Dorpsweg, waar in een werkplaats achter de winkel vooral fietsen werden onderhouden. Aan die zelfde weg liet Willem Akershoek een jaar later ook een benzinepomp voor zijn fietsenzaak plaatsen.

Teun van Dam, voor 1940 al autoverhuurder en ook een beetje reparateur aan de toen Nieuweweg 6-8 biedt vanaf 1949 Purfina benzine aan. In mei 1953 is Van Dam ook Tempodealer.

In datzelfde pand vestigde zich in 1956 W.A, Pesch Wzn waar hij begon met één monteur, om daar vanaf juli 1958 als officiële Renault dealer uit te groeien tot een fors bedrijf. Al snel te klein, werd er uitbreiding aan de Nieuweweg gerealiseerd, die in mei 1959 werd geopend door burgemeester Kleynenberg.
Pesch was zeer actief in de verkoop en het merk Renault was populair. Op 29 januari 1960 organiseerde Pesch een filmavond in Hotel Duinzicht. Vertoond werd een film over de Renault fabrieken en de geboorte van een Renault Dauphine. Op die avond werd tevens de nieuwe commerciële medewerker de heer A.P. van den Broek voorgesteld.

Deurwaarder H.L. van Kampenhout had in het najaar van 1960 een nieuwe Dauphine besteld. Toen de levering wat uitliep verzonnen de heren een geslaagde publiciteit stunt. Zodra de Dauphine in Ouddorp was afgeleverd werd daar, wegens te late levering, officieel beslag op gelegd door Van Kampenhout. Pesch werd gesommeerd om uiterlijk op zaterdag 23 december 1960 te leveren. Die zaterdagmiddag rond 2 uur verscheen de Renault op de Voorstraat van Sommelsdijk opgewacht door Van Kampenhout in vol ornaat. Het was tevens de 50e Renault Dauphine afgeleverd door Pesch.

Op 1 juli 1961 werd er een fusie aangekondigd tussen garage Pesch en garage Bosland waarbij Pesch verkoop en onderhoud bleef doen en het schadewerk door Bosland zou worden uitgevoerd.

Glazen hallen

Wegens de continue groei, ook veroorzaakt door het toenemende toeristenverkeer in Ouddorp, liet Pesch in mei 1963 een nieuw garagepand bouwen aan de Broekweg 17. Het werd een glazen hal aan de Broekweg. Het pand werd modern ingericht en voorzien van de nieuwste snufjes. Transparantie vond Pesch erg belangrijk. Zo ging het licht 's morgens om 7.15 vanzelf aan en brandde het tot het einde van de werkdag 21.30. Bij voldoende daglicht schakelde een foto-elektrische cel de verlichting uit. Als iemand het terrein bij de pompen op reed ging er binnen een belletje in werkplaats om te waarschuwen dat er iemand wilde tanken. Het pand aan de Nieuweweg bleef voorlopig nog in gebruik. Nog datzelfde jaar werden nog twee glazen hallen toegevoegd richting Nieuweweg. Inmiddels werkten er bij garage Pesch 17 man personeel waaronder verkoper Nic. de Jong. Bosland verhuisde naar de nieuwe garage aan de Broekweg. In december 1966 is Pesch kortstondig ook Audidealer. Iets later opende Pesch een vestiging aan de Kastanjelaan in Middelharnis, ook dat was van korte duur. In september 1971 werd Ramoco te Stad a/h Haringvliet het 2e verkoop punt voor Renault op het eiland, rond 1983 werd Ramoco Renaultdealer voor heel Goeree-Overflakkee.

Omdat Pesch haar activiteiten meer wilde uitbreiden in de snel groeiende watersport nam Fiatdealer Sjaak Schlink in maart 1986 de garage tak over van de familie Pesch. Uiteindelijk zou Schlink het slechts 7 jaar aan de Broekweg volhouden. In 1993 blies de heer J. van Leenen weer nieuw leven in het garagepand met de firma NEBO die dealer was van Hyundai. Ook dat duurt maar 7 jaar. Later werd er allerlei handel gedreven vanuit dit door Pesch met trots gestichte pand. Anno 2019 staat het pand er maar troosteloos bij.

De heer P. Bosland, later werkzaam bij Pesch, en eerder monteur bij garage Knöps in Middelharnis, vroeg via Esso in het najaar van 1955 toestemming aan voor de plaatsing van 2 benzinepompen, voor zijn woning aan de Molenblok. In de houten schuur achter het huis werden auto's, motoren en bromfietsen gerepareerd. Het was een eenvoudig ingerichte werkplaats. Het ontbeerde aan een hefbrug. Maar Pouw werkte hard en was deskundig, stond altijd voor iedereen klaar. Hij repareerde een keer in de nacht, nadat hij een bruiloft had bezocht, de auto van de groenteboer. Een IFA Barkas waar een nieuwe koppeling in moest. Toen hij rond twee uur in de nacht klaar was, zag hij het druklager op de werkbank liggen. Hij haalde opnieuw de drie cilinder tweetakt er uit en de groenteboer kon om acht uur laden en zijn rondje gaan doen.

Informatiepunt

Aan de Broekweg vestigde zich in 1954 Transportbedrijf Van Poortvliet, een jaar later kwamen daar ook twee pompen, ditmaal van het merk Caltex en nog wat meer voor aan op de Broekweg voor het binnenrijdende toeristen verkeer. De werkplaats diende voornamelijk voor het onderhoud van het eigen wagenpark. Begonnen in 1936 aan de Dirkdoensweg met een A-Ford groeide dit transportbedrijf uit tot 12 vrachtwagens, uitsluitend DAF, die ook internationaal werden ingezet. Lokaal werd er van alles vervoerd tot zomerhuisjes toe. De Caltex, later Chevron en Texaco pompen werden diverse keren gemoderniseerd en uitgebreid. Met name in 1965 krijgt het vernieuwde station veel aandacht in de pers. Omdat Van Poortvliet aan een belangrijke invalsweg was gevestigd ontstond er ook een soort informatiepunt voor toeristen.

Benzine met vis?

De firma S. Bezuijen begon in juli 1956 een Shellstation aan de Havenweg naast de weegbrug, wat later werd voortgezet door Henk Hameeteman die er ook een viskraam exploiteerde. Door de aanleg van de N57 verdween deze locatie.
In maart 1968 werd er een groot en modern Shell Servicestation opgericht aan de Hofdijkseweg 26A dat werd geëxploiteerd door Dimmen Hameeteman. Later verhuisd naar de buitenkant van het dorp.

In juni 1966 begonnen Tom Posthuma en Kees Appel een garage aan de Molenblok 6. Het Eilanden Nieuws schreef: "Beide heren waren zwagers van elkaar en vooral echte autoliefhebbers, wel met ervaring en vakdiploma's. De garage, geheel geoutilleerd met nieuwe apparatuur is ruim 200 m2 groot met de mogelijkheid tot forse uitbreiding. Bij de bouw van het garagepand hebben zij zelf meegewerkt onder meer zorgden zij voor de stalen dakconstructie, plaatsten de golfplaten en legden de water en luchtleiding aan. In het bestaande pand, de vroegere Enkabé winkel van fa. J. Bosland is waar vroeger de winkel was nu een showroom gekomen waarin een Austin sportwagen staat te pronken naast een ruime collectie accessoires. Aan de overzijde van de weg komt een groot Esso pompstation met 4 pompen met in totaal 30.000 liter inhoud. Ook komt er een grote mix-tank voor tweetakt motoren. Garage Centrum ziet er keurig uit en wanneer er straks goed werk geleverd wordt, ja, dan zal '' 't waarlijk wel gaan''. Wat ons betreft van harte succes.''

Op 15 oktober 1973 werd Garage Centrum om gezondheidsredenen van dhr. Posthuma verkocht aan vader en zoon H. van der Meer. Die verder gingen als Fiat en Honda dealer en vanaf 1977 werd er uit de pompen ''vrije benzine verkocht. Later werden er vanuit dat pand spijkerbroeken verkocht tot dat Albert Heijn daar een supermarkt opende in 1987.

Autorijschool, taxibedrijf en autoverhuur J.J. Pikaart stichtte in 1967 aan de Oudelandseweg 61 een OK pompstation, de kiosk bij de pompen stak maar lelijk af bij het typisch Ouddorpse boerderijtje.

Fa. L. Nelisse exploiteerde vanaf de zomer van 1966 een ''witte pomp'' aan de Weststraat 24. In 1977 vraagt zoon A. Nelisse om uit te breiden naar 2 tanks van 10.000 liter en 2 pompen. Dat werd mede i.v.m. bezwaren pas in oktober 1980 goedgekeurd.

Terugkomend op de benzinepomp van Willem Akershoek, in 1987 werd daar een pasjes-automaat aan toegevoegd. Er werden eerst 100 pasjes uit gegeven, later werden dat er 375. Het grote voordeel was dat er ook op zondag getankt kon worden.

Was de automobiel in Ouddorp aanvankelijk niet welkom, 50 jaar later was de toerist met zijn auto een graag geziene gast.

Bronnen

Krantenbank Zeeland, Streekarchief G&O, Wim Grinwis, fam. Van den Heuvel, fam. Van Poortvliet, fam. Van Dam, genealogie: Joke van Rumpt.

Serie Gemotoriseerd verkeer

Eilanden-Nieuws publiceert periodiek verhalen over de geschiedenis van het gemotoriseerd verkeer op Goeree-Overflakkee. Onder andere de eerste kentekenplaten, het eerste gemotoriseerde verkeer en de garages in vroeger tijden komen aan de orde. De artikelen worden geschreven door Bas de Voogd, die zich hobbymatig verdiept in dit thema. Mensen die historische foto van auto's of autobedrijven op het eiland beschikbaar willen stellen kunnen contact opnemen via b.voogd5@chello.nl. Dit e-mailadres kan ook worden gebruikt om te reageren op de artikelen.

Pikaart.
Eerste Shellpomp Ouddorp, achter de erker
Garage Bosland aan het Molenblok.
Garage Centrum Esso station
Van Poortvliet aan de Broekweg, 
na de modernisering.
Kaartjes pomp met Willem Akershoek.
Schlink aan de Broekweg.
Informatiepunt bij Van Poortvliet.