Ontlezing

Lezen is een algemeen bekend verschijnsel. In onze wereld wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Arabische wereld, veel gelezen. Lezen heeft ook een belangrijke vormende waarde. Door boeken wordt de wijsheid van de generatie doorgegeven. Bovendien is het lezen van een boek blijvender dan bijvoorbeeld het bekijken van een film, los maar even van de vragen die dat allemaal oproept. Lezen is bovendien vormend. Wie in zijn jeugd veel boeken leest, heeft daar later een groot voordeel van. De boeken vormen onze gedachten en geven ons een visie op de wereld om ons heen. Het is dus best belangrijk dat mensen proberen boeken te lezen. Het zou de moeite waard zijn om eens per week een boek van ongeveer 200 pagina's te lezen. Veel tijd wordt niet goed gebruikt. Wie een goede boek ter hand neemt, verwerft daarmee een geestelijke rijkdom die van belang is. Laten we elkaar aanmoedigen om een boek te lezen. Zelf vind ik het altijd heel fijn als je met mensen kunt praten over de boeken die ze gelezen hebben. Wat kan het nuttig en goed zijn om een goed boek over geschiedenis, politiek of geestelijke zaken te lezen.
Lezen vergt inspanning. Er is veel lectuur die gemakkelijk te lezen valt. De krant is over het algemeen een middel wat je snel kunt doorlezen. Vaak blijft het ook niet lang hangen. Wat vandaag nieuws is, is morgen al weer verouderd. We kunnen denk ik best met een heleboel minder nieuws leven. Een boek vergt meer aandacht. Vooral een boek met een diepere inhoud vergt dat we er stap voor stap doorheen gaan. Ook moeten we goede boeken bij herhaling proberen te lezen. Dezer dagen lees ik bijvoorbeeld de Christenreis van Bunyan, die net in een nieuwe vertaling bij De Banier is verschenen. Wat een machtig boek heeft Bunyan ons hierin gegeven. Hij had een diep geestelijk inzicht in de Schrift en de weg die de Heere gaat met Zijn kinderen. Slechts tot onze schade kunnen we dergelijke boeken ongelezen laten. Bovendien ontdek je elke keer weer nieuwe dingen in dit indrukwekkende boek. Het viel me deze keer vooral op hoeveel en hoe vaak een oprecht christen te maken heeft met strijd in zijn leven. Vrijwel de hele weg van Christen is omringd met strijd. Een belangrijke gedachte voor vandaag de dag. Het ware christelijke leven is een voortdurende strijd met de zonde, de dood en de duivel. In die strijd is er maar één overwinnaar: Christus. Laten we dat onthouden.
Lezen wordt minder. Helaas loopt het aantal gelezen boeken terug. Ik denk ook dat dit zich voordoet in onze gezindte. Daardoor wordt de kennis van belangrijke zaken minder. Bovendien komt er zo ruimte voor allerlei verkeerde gedachten in kerk en samenleving. We hoeven de huidige techniek niet af te wijzen, maar wat minder smartphone en wat meer boeken lezen zou helemaal niet verkeerd zijn. Gelukkig zijn er voldoende goede boeken. Laten we proberen aan de voortgaande ontlezing iets te doen. Er zijn dingen waar we niet te veel over moeten praten, maar die we gewoon moeten gaan doen. Wat is het boek dat u eigenlijk toch eens zou moeten lezen, maar waar het nog steeds niet toe gekomen is? Begin vandaag en lees door tot u het boek uit heeft. Het is goed voor de geest.