Voorlopig sterk wisselvallig met vlagerige wind

De weerkundige winter is voorbij en sloot af met bijna voorzomerse condities. De 20,5 graden die in Noord-Limburg werd opgetekend op 26 februari was niet alleen de hoogste februaritemperatuur ooit gemeten, maar was tevens het topmaximum dat ooit in een winter werd opgetekend. Dit soort toptemperaturen krijgen we misschien pas weer in april of mei als zich eens een keer een diepe zuidcirculatie aftekent.

Afgelopen winter was een zeer zachte. Een beetje kou en enkele keren sneeuw waren het 'hoogtepunt'. Diverse keren werden ons koude perspectieven getoond met ijskoude lucht richting de Lage Landen, maar uiteindelijk werd de allerkoudste lucht richting Oost-Europa gedirigeerd waar het wel regelmatig winter was.
Maart grossiert voorlopig in herfstweer met zeer regelmatig stevige regens en wind op 't pleit. De droogte die op sommige plaatsen nog steeds geldt, zal flink verlicht worden de komende weken. Nieuwe waterdragers geven ons de komende dagen weer de nodige millimeters en ook nog in 't weekend.

Diepe oceaandepressies worden onder meer gevormd aan de andere kant van de oceaan waar nog steeds ijskoude lucht via Noord-Amerika de wateren bij Newfoundland wordt opgestuurd. Boven het relatief milde zeewater ontstaan die raddraaiers die via de straalstroom richting West-Europa worden meegenomen. Sommige dagdelen verlopen goeddeels droog en dan is het een paar uur zonnig en zelfs bijna aangenaam. Maar als snel dient zich dan een volgende stoorzender aan met regen en wind en uiteraard veel wolken. Op zich zijn de temperaturen prima met regelmatig de dubbele cijfers op de displays, maar als het een paar uur stevig regent in combinatie met een vlagerige wind heb je weinig aan een graad of 11 op Flakkee.

Zicht op een serieuze weersverbetering is er vooralsnog niet. Doorgaans wordt het in dit soort ronduit onbestendige maartmanden kouder tijdens de tweede helft van de maand met een meer noordelijke stroming. De luchtaanvoer komt dan helemaal vanaf de noordpool en met een aantal hagel/sneeuwbuien is het dan guur. De kansen op 'n zeer zacht regime eind maart zijn kleiner gebleken nadat de eerste maarthelft erg pover was. Zelf denk ik dat we nog wel de koude(re) toer op kunnen gaan na half maart, inclusief wat nachtvorsten.