Afbeelding
Foto:

Niet alles goud wat er blinkt!

In deze intrigerende historische roman wordt dus naast Eva Ment ook Jan Pieterszoon Coen, een van de grote "helden" uit de vaderlandse en koloniale geschiedenis, als hoofdpersoon opgevoerd, zonder dat dit aanvankelijk op de voorgrond staat in de eerste hoofdstukken van het boek.

Via de wederwaardigheden van het gezin waarvan Eva Ment deel uitmaakt krijgen we een inkijkje in het dagelijks leven van de hogere kringen in het Amsterdam van de Gouden Eeuw. Inclusief een aantal personen die we nu nog kennen uit de dicht- en muziekkunst. Denk bijvoorbeeld aan Joost van den Vondel. Ook de krijgsverrichtingen van prins Maurits zijn op de achtergrond tastbaar aanwezig, nauwgezet gevolgd door zijn vriend Coen.

Ondertussen krijg je al lezend het gevoel dat de winters in die tijd inderdaad een stuk kouder waren dan heden ten dage.

Morele spanningen

In de hogere kringen blijkt het echter ook niet alles goud wat er blinkt. Tegenspoed in zakelijk opzicht en zorgen over relaties blijken belangrijke levensbeslissingen sterk te beïnvloeden en onder spanning te zetten. En uiteindelijk komt het er dan van. Twee jaar na hun huwelijk vertrekken Eva en Jan Pieterszoon Coen met hun pasgeboren dochtertje en een aantal familieleden naar Batavia in de Oost. Alleen de zeereis wekt al grote huiver door de gevaren en ontberingen en verliezen aan mensenlevens.

En dan blijkt het leven in Batavia niet alleen kleine zorgen en aanpassingsproblemen met zich mee te brengen, maar ook in het kader van de grote economische belangen en de spanningen met de lokale bevolking niet eenvoudig te zijn. Geleidelijk aan komen hier ook de morele spanningen die Eva ervaart aan de oppervlakte. In het omgaan met de lokale bevolking van het eilandenrijk, de wijze waarop discipline en tucht worden bevorderd ten aanzien van de Hollandse stadsbewoners en de twijfelachtige rol die haar hooggeplaatste echtgenoot daar in het verleden en in de tijd van het verhaal in speelde. Het blijft een roman, waarin de ontwikkelingen in het leven en denken van de hoofdpersoon de leidraad is, met alle pijn van de persoonlijke verliezen in familie en gezin, als gevolg van eenmaal gemaakte keuzen. Maar het is ook een boek dat veel informatie geeft over de koloniale geschiedenis, en dat te denken geeft over de machts-, politieke en economische verhoudingen in de wereld van toen. Het boek bevat een nawoord en een verantwoording van gebruikte bronnen. De titel van het boek verwijst onder meer naar een Indisch spel met Wajang poppen dat werd opgevoerd ter ere van de aankomst van de familie Coen in Batavia.