Ingestuurd: Gemeenteraad: "let (alstublieft) op uw saeck"

Met enige verbazing lees ik in het Plan van Aanpak dat campings van 25 --> 75/100 plaatsen (Brouwersdam/ Zonnewende) mogen uitbreiden omdat handhaving van aantallen zo moeilijk is! Waar een wil is, is er toch ook een weg? Dit argument is een uitnodiging voor alle andere campings voor een 'glijdende' expansie. Na 1 seizoen serieus controleren en stevige sancties is dit probleem opgelost.

Tevens staat in dat plan een stevige contradictie betreffende het verplaatsingsgebied Lange Dijk. Er wordt gesteld dat het gebied vooral een natuurgebied moet zijn in combinatie met BEPERKTE accommodatie. De voorgestelde 100 recreatiewoningen met bijbehorende infrastructuur is gewoon een groot vakantiepark! Hoe geloofwaardig wil je zijn als gemeente?

De formulering van het Ontwikkelkader spreekt over een 'positieve grondhouding' van de Gemeente indien ontwikkelaars, voldaan hebbend aan de criteria, met een plan/aanvraag komen, hetgeen vrijwel altijd zal moeten leiden tot een bestemmingsplanwijziging met veelal als gevolg dat agrarisch gebied omgeturnd zal worden tot recreatieve bestemming. In feite een open achterdeur, waardoor verdere uitbreiding van recreatie gefaciliteerd wordt.

Een randvoorwaarde waar een ontwikkelaar aan moet voldoen, is dat de innovatieve woningen 'het landschap verder versterken'. Dit lijkt mij eerder een verdere versnippering als her en der plukjes verschillende 'innovatieve' vakantiewoningen gebouwd mogen worden.

Het plan Ouddorp Bad Oost is voor een leek een document vol open eindjes waar een projectontwikkelaar wel raad mee weet. Een besluit nemen alleen op basis van de blauwe ogen van een ambitieus college of ontwikkelaar is menige Gemeenteraad al eens lelijk opgebroken. Een voorbeeld is dat in het nieuwe bestemmingsplan de voor Ouddorp zo kenmerkende schurvelingen gewoon 'uitgegumd' zijn en dat daar geen ruchtbaarheid aan gegeven is in de toelichting op het bestemmingsplan. Ook de gemeenteraad is hiervan niet op gewezen middels de lijst van wijzigingen op het bestemmingsplan. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat hier sprake is van een voorbeeld van bewust 'gedoseerd informeren'.

Hoe moeten wij de geplande villawijk, lees woonwijk, en het 'goed landschappelijk ingepaste' hotel langs de Vrijheidsweg zien in relatie tot de momenteel met kleine kunstmatige duintjes aangepaste parkeerplaats en duinovergang zien? Deze renovatie was toch op poten gezet ten behoeve van de duin- en strandbeleving van de bezoeker? Bovendien is bepaald dat de Vrijheidsweg minimaal 45% open/onbebouwd dient te blijven. Deze voorziene bebouwing van 55% draagt dus totaal niet bij aan de duin- en strandbeleving. En hoe wij dit als landschappelijk ingepast moeten zien, is ons een volslagen raadsel.

Als alle voornoemde punten tot uitvoering gaan komen, zie ik zoetjesaan één groot verspreid vakantiepark 'De Kop van Goeree' ontstaan. Al met al zal bij het integraal doorgaan van de in de 3 documenten genoemde plannen de druk op de leefomgeving (en leefplezier) in Ouddorp en ook in Goedereede alleen maar toenemen. In een enquête vorig jaar van de Groene Raad onder de Ouddorpers, is aangegeven dat het dorp in de zomer nu al te vol is. Het lijkt mij dat een zo duidelijke uitspraak voor een gemeenteraadslid een zwaarwegend en meewegend argument moet zijn. Uit eigen waarneming constateer ik dat in de zomermaanden de grote parkeerplaatsen in het centrum regelmatig vol staan en het zoeken is naar een parkeerplaats. Ook dat het in het hoogseizoen in het centrum al overvol is met mensen. Het kan toch niet zo zijn dat met de voorliggende plannen in de komende jaren een copy van Renesse gaat ontstaan? Meer vakantiewoningen en toeristen brengen uiteraard meer gemeentegeld (OZB, forensenbelasting - eigenlijk een idiote heffing voor eigenaren van een vakantiewoning- en toeristenbelasting) in het laatje, maar weegt dat op tegen een verdere blijvende landschappelijke versnippering en toeristische overbevolking op de Kop in de zomer? Nog afgezien van de in de documenten niet gememoreerde toekomstige kosten die gemaakt zullen gaan worden om de toeristenstroom te beheersen.

Wij wensen u wijsheid (en gezond boerenverstand) om goede standpunten in te nemen betreffende deze toch wel ambitieuze plannen.

Kees Visser