Afbeelding
Foto:

De wolf weer terug in Nederland

Wie meer wil weten over de wolf, kan terecht op de site www.wolveninnederland.nl. Zo is daar te lezen dat wolven schuwe dieren zijn, maar dat ze zich snel aanpassen aan hun leefgebied. Dit kan ook zijn in een gebied dat door mensen is ingericht.

Door Adri van der Laan

Veel mensen lijken enthousiast over de terugkeer van de wolf. Maar er zijn er ook die de komst van dit roofdier nauwlettend in de gaten houden. De Nederlandse veehouders staan niet echt te springen om de wolf met gejuich binnen te halen, want er is al een aantal schapen die komst van dit beschermde roofdier met de dood heeft moeten bekopen. LTO Nederland laat in een persbericht weten dat zij vinden dat er goede afspraken moeten worden gemaakt. "Nederland is een dichtbevolkte delta, waar natuur, leefruimte en economische ontwikkeling met elkaar verbonden zijn. Om de balans te waarborgen, zijn goede afspraken noodzakelijk. Het beheer van wilde dieren, waaronder wolven, is daar een voorbeeld van. Wolven hebben immers een impact op hun omgeving".

De organisatie pleit voor een beheersplan waarbij per gebied wordt vastgesteld voor hoeveel wolven er ruimte is. "Die ruimte is afhankelijk van bijvoorbeeld de nabijheid van woon- en recreatiegebieden, wegen en militaire oefenterreinen. Ook de impact van wolven op andere wilde dieren. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de schapenhouders, rundveehouders en andere boeren die met hun dieren een plek in het Nederlandse landschap hebben". De organisatie verwacht van de overheid dat schade aangericht door wolven "volledig en snel moet worden vergoed".

Op het eiland zal het zo'n vaart niet lopen, het ligt niet voor de hand dat de wolf zich binnenkort ook op Goeree-Overflakkee zal vestigen.