Afbeelding
Foto:

Opinie: Maakt print een comeback?

Een jaar of tien geleden voorspelden veel mensen dat papieren kranten en magazines binnen afzienbare tijd zouden verdwijnen. Door de razendsnelle opkomst van smartphones en tablets was het laatste nieuws altijd binnen handbereik. Een krant, die eerst gemaakt, gedrukt en verspreid moet worden, liep daardoor altijd achter de feiten aan. En waarom een tijdschrift kopen als je op internet vrijwel alle informatie kunt vinden.

Door Martijn de Bonte

Tijd om de balans op te maken. Loopt print op de laatste benen, of is er toekomst in een tijd waarin kinderen als eerste vragen om de WIFI-code als ze ergens binnenstappen?

Volgens een Brits onderzoek zijn er allerlei signalen dat print op dit moment weer opleeft. Zo worden er weer meer papieren brochures door bedrijven gemaakt. En het digitale platform Airbnb (verhuur van woningen) heeft een nieuw printtijdschrift gelanceerd. Net als digitale reus Facebook en online winkelgigant Amazon.

Volgens het onderzoek onder jongeren heeft print een paar voordelen ten opzichte van digitaal. Het eerste is dat het makkelijker is om te concentreren op een gedrukt verhaal, er zijn geen binnenkomende appjes, pushmeldingen of Facebooknotificaties die de aandacht trekken. Jongeren geven ook aan dat ze de informatie beter opnemen van papier dan van een beeldscherm. En met name de meiden vinden het prettig om een boek, krant of tijdschrift in handen te hebben vanwege het bladergevoel en de geur.

Ondanks de voordelen die volgens dit onderzoek aan papier kleven, zijn de cijfers van de afgelopen tien jaar niet rooskleurig. Zowel in krantenland als bij de magazines zijn de oplages gedaald. Met name de twee grootste kranten - Telegraaf en Algemeen Dagblad - zijn veel lezers kwijtgeraakt. Maar ook bij de andere dagbladen is er sprake van een gestage daling. Daar staat tegenover dat veel krantentitels en magazines online sterk groeien. Zo staat Telegraaf.nl hoog in de lijstjes met best bezochte websites. En veel kranten bieden een mix aan met doordeweeks een digitale krant en in het weekend een papieren editie op de mat. De kans dat print op korte termijn verdwijnt, lijkt dus vrijwel uitgesloten. Maar zo groot als voor de digitale revolutie zal print hoogstwaarschijnlijk nooit meer worden.