Bij het overlijden van Marja den Eerzamen

Goedereede - Stichting Inloophuis De Boei (Goeree-Overflakkee), voor mensen met kanker en hun naasten, is in rouw. Niet alleen voor de direct betrokkenen bij de stichting. Ook voor velen daar omheen. Eilandbreed. Met het overlijden van Marja den Eerzamen (55), oprichter van het Inloophuis in 2005 en vele jaren drijvende kracht en coördinator, is een zeer aimabele, spontane en gewaardeerde vrouw weggevallen. Zij verloor uiteindelijk toch de strijd tegen de ziekte waarvoor zij zich juist voor lotgenoten bij De Boei inzette.

Door Jaap Ruizeveld

Ongeveer 10 jaar was zij het boegbeeld van De Boei. In haar begeleidende werk gesteund door talrijke gastvrouwen. Meer dan vier jaar in haar coördinerende functie een duo vormend met Betteco van Rumpt, daarna met Jantine van Barneveld en Marjanne Fleuren.

Inspiratie en drive

Marja den Eerzamen en haar moeder wisten wat het betekende als je leven wordt beproefd door kanker. Als je geliefden verliest. Zij kende de periode van behandeling en de daarop volgende tijdsfase van blijvende onzekerheid. Zij vond de kracht om vanuit dat dal zich in te zetten voor lotgenoten. Haar inspiratie, haar drive was het om mensen een veilige plaats te bieden. Een laagdrempelige ontmoetingsplek waar, in gesprek, lief en leed als herkenningsfactoren konden worden gedeeld. Marja was een onmisbaar aanspreekpunt. Een stuwende kracht, die de ontwikkelingen binnen Inloophuis De Boei met verve en enthousiasme oppakte. Vanuit de huiskamersfeer-samenkomsten in café Goeree werd de overstap gemaakt naar De Overkant in Ouddorp. Een stichtingsbestuur onder voorzitterschap van oud-huisarts Wim Bron zorgde voor het vereiste kader waarbinnen de stichting uiteindelijk zelfstandig kon functioneren. Een meelevende club van Vrienden van De Boei zette de sponsortak op. Elke tweede en vierde dinsdag van de maand waren en zijn er de bijeenkomsten. Een initiatief waarin vrijwilligers laten zien wat naastenliefde betekent. Medemensen te ondersteunen.

Oprechte empathie

Wim Bron werkte als voorzitter van het Inloophuis Goeree-Overflakkee en later in de stichting vele jaren met Marja den Eerzamen samen. Hij zegt: "In 2005 bezocht Marja, die toen zelf te maken kreeg met kanker, het Inloophuis in Rotterdam. Zij vond dat zo'n buitengewone ervaring, dat zij besloot in samenwerking met een kleine werkgroep ook op Goeree-Overflakkee een Inloophuis te starten. Zij was vele jaren gastvrouw en manager van ons Inloophuis. Ik heb haar leren kennen als een heel lieve vrouw, die warmte uitstraalde en die een onvoorstelbare oprechte empathie had naar de bezoekers van ons Inloophuis. Zij had altijd een luisterend oor. Mensen voelden zich bij haar op hun gemak, durfden zich te uiten, konden over al hun problemen praten. Door contacten met haar werden zij opgewekter, konden het leven beter aan. Kregen wat meer zelfvertrouwen. Haar eigen ziekteproces ging soms beter, maar vaak ook weer slechter. Marja bleef moedig. Strijdbaar. Maar uiteindelijk kon zij de strijd niet winnen". Wim Bron verwoordt afrondend zijn gevoelens: "Voor diegenen die haar gekend hebben, is dit een onbeschrijflijk verlies. Vooral haar man Kees, haar moeder, kinderen, kleinkinderen en familie zullen haar missen. Ik wens hen veel sterke om dit verlies te verwerken".