Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Hij is opgestaan

In 'Hij is opgestaan' behandelt dominee Doornenbal acht teksten uit de Bijbel met betrekking tot de lijdenstijd en Pasen. In de zeven lijdensweken volgen we de Heere Jezus in Zijn kruisgang door Gethsémané over Gabbatha naar Golgotha.

Hij ging deze weg uit liefde voor Zijn gemeente. Het lijden en sterven van Christus is het fundament van haar zaligheid. Zijn verzoenend sterven is het rustpunt voor de harten van alle gelovigen. Maar… na Zijn sterven en begrafenis verrees Hij uit het graf. Op paasmorgen is gebleken hoe het leven sterker is dan de dood. Want Jezus leeft en Hij is opgestaan.
Jacobus Teunis Doornenbal (1909-1975) was een bekende en geliefde predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij diende de gemeenten van Woubrugge (1936), Kesteren (1939) en Oene (1946). Zeer bekend zijn de bijdragen in 'De Veluwse kerkbode'. Zijn typeringen waren raak en ernst en humor wisselden elkaar af. Met zijn Schriftuurlijk bevindelijke prediking wist hij vele harte te treffen.
'Hij is opgestaan', bevat acht niet eerde uitgegeven overdenkingen. Deze pennenvruchten zijn de weerslag van de overdachte meditaties, die hij uitgeschreven heeft om te preken. Zij verschijnen nu voor het eerst in druk.
De volgende overdenkingen komen we tegen: Zie, wij gaan op naar Jeruzalem (Lukas. 18:3134; Dit Pascha (Lukas 22: 14-20); de gevangenneming (Johannes 18 : 3-8); Jezus zweeg stil (Mattheüs 26 : 63a); Jezus gekruisigd (Johannes 19 : 18a); In Uw handen beveel Ik Mijn geest (Lukas23 : 46); Hij is opgestaan ( Lukas 24 :6) en Als Christus niet was opgestaan ( 1 Korinthe 15: 12-19).
Deze laatste overdenking eindigt met de volgende passage: … Maar in dit alles zijn ze zalig, want Jezus leeft. Hun hoop, geloof en strijd zijn niet vergeefs.

Ja, Jezus leeft, veel duizend harten
Gevoelden in de bangste smarten
De hoge troost, dat Jezus leeft.

Wel zijn ze vaak bedroefd, maar toch niet zonder hoop. En zo gaan ze voort. Want als wij geloven dat Jezus is gestorven en opgestaan, zal ook God degenen die ontslagen zijn in Jezus weder brengen met Hem. Hij zal het bewindsel des aangezichts verslinden en God zal alle tranen van hun ogen afwissen. Zo vertroost elkaar met deze woorden!

Ds. J.T. Doornenbal, Hij is opgestaan, een uitgave van Den Hertog onder ISBN nr. 9.789.033.129.612; Prijs € 14,90
Van harte aanbevolen, voor uzelf of als geschenk in deze lijdenstijd en Pasen!


Neem en lees: Als ik het wond're kruis aanschouw

'Als ik het wond' re kruis aanschouw', 49 overdenkingen voor de lijdensweken, door John Flavel. Voor alle dagen van de zeven lijdensweken is er een overdenking. Ze zijn geselecteerd uit de geschriften van John Flavel (1630-1691). Hij was predikant te Dartmouth in Zuid Engeland. Hij stond in de puriteinse traditie van zijn tijd en was een begaafd prediker. Een mooi uitgevoerd boek met een bijzonder waardevolle inhoud. Al vele jaren verschenen er uitgaven rond de lijdenstijd uit de geschriften van diverse predikers, o.a. Bunyan, Kohlbrugge, Ambrosius, Calvijn. Dit jaar dus uit de geschriften van John Flavel. Het is een goede zaak om voorafgaande aan Pasen, de lijdensgang van Christus iedere dacht te overdenken. Dag één begint met: liefde voor vijanden en de laatste overdenkingen gaan over: Het is volbracht, volbracht voor en in ons, in Uw handen beveel Ik Mijn geest, rust aan het hart van God, Jezus' begrafenis, bemoediging tegen de verschikking van het graf en een volkomen bevrijding.

Op de cover staat het volgende geschreven:
'Kunt u op Jezus zien zoals Hij stond in uw plaats, om de toorn van God voor u te dragen? En kunt u dan zeggen: Deze wonden heeft Hij voor mij ontvangen; Hij is het Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor heeft overgegeven; uit deze wonden komt de balsem die mijn ziel geneest, uit deze striemen komt mijn vrede? Het was liefde tot de ziel van een vijand die Hem uit de hemel dreef en uit de hele heerlijkheid die Hij daar bezat, om deze smarten naar ziel en lichaam te verdragen voor mij. (uit 1. Blz. 11)

'Als ik het wond're kruis aanschouw', 49 overdenkingen voor de lijdensweken, door John Flavel, een uitgave van Den Hertog, onder ISBN nr. 9. 789. 033. 129. 629, prijs € 12,50.
Een aanrader voor iedereen die op een indringende wijze het lijden van de Heere Jezus wil gedenken.

Afbeelding