"Annie je hebt gewonnen..."

Vervolg van voorpagina

Donderdagmorgen heeft Annie Schreijer in Brussel om opheldering gevraagd aan Europarlements-onderhandelaar Gabriƫl Mato. Hij testte in februari 2018 in het Innovatiecentrum op de buitenhaven in Stellendam de effecten van pulsvissen. Dit in het kader van het bezoek van een deputatie van de Europese commissie. Mato zou - zo geeft haar persdienst aan - na afloop van de besprekingen in Straatsburg rond het onderhandelakkoord hebben gezegd: "Annie je hebt gewonnen, 42 schepen met een overgangsperiode plus 6 per onderzoeksproject". En vervolgens kwam er een andere uitleg over het akkoord in de media.

Twaalf-mijlszone

Minister Schouten heeft woensdag in haar brief aan de Tweede Kamer de stand van zaken getracht weer te geven. Getracht, want bij het verzenden van de brief waren er nog geen vastgestelde teksten van het politiek akkoord beschikbaar. Een opvallend citaat in haar brief is ook: "In het akkoord zou zijn opgenomen dat lidstaten, vanaf de datum van het in werking treden van de Verordening, beperkingen kunnen stellen aan de pulsvisserij in hun eigen twaalf-mijlszone. Dit tot een volledig verbod van pulsvisserij aan toe".

Drie groepen

Als het Europees Parlement en de Raad instemmen zal het verbod van de pulsvisserij naar verwachting enkele maanden daarna van kracht zijn. Voor de eerste groep van 22 vaartuigen is gebruik gemaakt van de algemene bepaling in de Europese regelgeving op grond waarvan 5% van de boomkorvloot mag pulsvissen. Deze groep heeft een vergunning ontvangen voor onbepaalde tijd. Dit is ook het geval voor de tweede groep die een vergunning heeft gekregen in verband met deelname aan wetenschappelijk onderzoek naar pulsvisserij. Het betreft 20 vaartuigen. De derde groep heeft een vergunning in het kader van het onderzoek voor de implementatie van de aanlandplicht. De vergunningen voor deze vaartuigen lopen dit jaar af (april - september). Hier gaat het dan om 37 vaartuigen (5 van de oorspronkelijke 42 vergunningen zijn niet actief).

Overgangsfase

Het is nog niet helder welke overgangsperiode voor welke groep mogelijk is. Bij de invulling van de transitieperiode moet worden bedacht dat de eerste twee groepen beschikken over een vergunning voor onbepaalde tijd. Dit geldt niet voor de derde groep. Na verkregen duidelijkheid zal het Kabinet moeten bezien welke maatregelen getroffen kunnen worden om vissers in de gelegenheid te stellen zich op alternatief vistuig te gaan voorbereiden, aldus minister Schouten. Kijkend naar de toekomst stelt ze: "De pulsvissers zullen zoals het er nu uitziet in de komende tijd, op kortere of langere termijn, hun visserijmethoden moeten aanpassen. Blijven werken aan innovaties, waar mogelijk in internationaal verband van de vissers. Het Kabinet verstrekt 15 miljoen euro voor innovatiemiddelen.