Bezoek Europese commissie aan Innovatiecentrum (begin 2018). Met handen in de pulsbak om het effect te meten. (Archieffoto Jaap Ruizeveld)
Bezoek Europese commissie aan Innovatiecentrum (begin 2018). Met handen in de pulsbak om het effect te meten. (Archieffoto Jaap Ruizeveld) Foto:

Vissers flink gefrustreerd door uitblijven van duidelijkheid onderhandelakkoord

STELLENDAM – De frustratie onder de pulsvissers over onduidelijkheid in de uitkomsten van het onderhandelakkoord rond een verbod op de pulsvisserij neemt steeds meer toe. Bij vissers overheerst enorme onzekerheid en groot wantrouwen in het besluitvormingsproces. Uitsluitsel bleef deze week uit. Er waren geruchten, speculaties en interpretaties. "Maar daar kunnen de bij ons aangesloten ondernemers totaal niets mee", stelde Pim Visser, directeur overkoepelende visserijorganisatie VisNed.

Door Jaap Ruizeveld

Een aantal vissers ging donderdag weer naar Den Haag. De minister schreef een brief aan de Tweede Kamer. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) sprak in Brussel haar verbazing uit over het bericht dat juristen het politieke akkoord over pulsvisserij anders uitleggen dan de onderhandelaars vorige week in Straatsburg. "Vanwege het ontbreken van vastgestelde verordeningsteksten en omdat nog onbekend is wanneer de herziene Verordening van kracht zal worden, kan ik momenteel geen duidelijkheid geven aan de betreffende vissers. De behoefte daaraan is groot, zo realiseer ik me, zeker voor de pulsvissers waarvan de vergunningen al in de komende maanden aflopen", schreef minister Schouten.

Lees verder op pagina 5.