Februarilente herpakt zich

Aan het door de bank genomen grandioze - en bijna zwoele - februariweer lijkt nog geen einde te komen. Met een kleine dip in de vorm van meer wolken en een paar spatten regen was het even wat minder. Na de nogal bewolkte donderdag en deels vrijdag komt de zon er gewoon weer aan te pas in het weekend dankzij toenemende hoge druk. Dat stevige hogedrukgebied met het centrum richting Oost-Europa blijft de scepter zwaaien voorlopig.

Doordat de luchtaanvoer steeds tussen zuid en oost komt in de Benelux, blijft het erg zacht voor februari. Het vorige weekend was het soms al terrasweer op de Eilanden met in de schaduw zo'n 15 graden. In Zuid-Limburg noteerde Beek KNMI zelfs al 18,1 graad (Maastricht-centrum nog bijna 2 graden warmer). De droogte begint ook weer op te vallen en de neerslagpluimen vertonen erg weinig uitslag de komende tijd Mogelijk zijn we alweer begonnen aan de grote voorjaarsdroogte en dat belooft wat voor later (hoogzomer). De nachten blijven aan de frisse kant tot en met het weekend met nog kans op waarden richting vriespunt. Flink grote verschillen dus tussen de dag - en nachttemperaturen, soms wel tot zo'n 15 graden zelfs.
Het weekend zou wel eens een kopie kunnen worden van het afgelopen grandioze weekend. Bij wederom veel zon zou het kwik in de thermometerbuis kunnen uitvloeien naar zo'n 15 graden. Gemiddeld gezien zit deze februarimaand al op een temperatuuroverschot van zo'n 2 graden (21 februari). De verwachting is (het aanstaande zachte weer ingecalculeerd) dat we uiteindelijk op 3 graden uitkomen.
De langetermijnvisie van het Europese weermodel geeft aan dat het zo zacht blijft tot halverwege maart. Of dat ook echt zo is moet nog blijken. Zelf verwacht ik dat we voor 6 maart nog wel eens een koudere periode kunnen verwachten met een wind uit noord of noordoost en gevoelig frisser weer tot gevolg. Vrijwel altijd wordt deze vroege thermische verwennerij een keer gecompenseerd door een merkbaar koudere fase. Een eerste kou-uitval wordt bijvoorbeeld voor Oost-Europa geprojecteerd de komende week. De ligging van het hogedrukgebied boven Scandinaviƫ zorgt ervoor dat deze 'echte' kou ons eigenlijk niet kan bereiken.