Afbeelding
Foto:

Succes voor Vereniging Buurtschap Oostdijk en Nieuwendijk: Bestemmingsplan Oostdijkseweg gaat bij Raad van State onderuit

GOEREE-OVERFLAKKEE - De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft deze week uitspraak gedaan in het geding tussen de Vereniging Buurtschap Oostdijk en Nieuwendijk (Goedereede) en de gemeente Goeree-Overflakkee. Inzet het op 8 maart 2018 hernieuwd vastgestelde bestemmingsplan Oostdijkseweg 26 Goedereede. Eerder door de gemeenteraad vastgesteld in januari 2017.

Door Jaap Ruizeveld

Tegen dit besluit stelde het Buurtschap toen beroep in en de raad een verweerschrift. Voor behandeling van dit onderwerp door de Raad van State betreffende het hernieuwde raadsbesluit 2018 waren door beide partijen nadere documenten ingediend.
In de beslissing deze week van de afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State wordt het beroep van het Buurtschap tegen de raadsbesluiten van 2017 en 29018 gegrond verklaard en worden de besluiten van de gemeenteraad van 26 januari 2017 en 8 maart 2018 vernietigd. De gemeente Goeree-Overflakkee wordt veroordeeld tot betaling / vergoeding van gemaakte proceskosten. De vereniging Buurtschap Oostdijk en Nieuwendijk trok in het afgelopen traject samen op met Natuurmonumenten, NLGO en enkele particulieren.

Bouwmogelijkheid

In de overwegingen / inleiding en toetsingskader alsmede de gebruiksmogelijkheden wordt het bouwen van een woning op perceel Oostdijkseweg 26 vermeld in het beslissingsdocument van de Afdeling Bestuursrechtspraak: Het plan maakt op genoemd perceel de bouw mogelijk van een woning met bijbehorende bouwwerken. Het nieuw toe te voegen bouwvlak is ongeveer 525 m2. Het bestemmingsvlak is rond 950 m2. Raad van State stelt niet zelf vast of het plan in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening, maar beoordeelt of de raad zich in redelijkheid op het standpunt heeft kunnen stellen dat het plan strekt ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening.

Effecten

Het plan kent aan de gronden van het perceel de bestemming Wonen toe voor de bouw van één woning met een bouwhoogte van 7 meter. Buurtschap Oostdijk en Nieuwendijk hebben aangevoerd dat het uitoefenen daar van aan-huis-gebonden beroepen / kleinschalige bedrijfsactiviteiten niet onder de specifieke gebruiksverboden zijn gebracht en het daarom niet duidelijk is of deze gebruiksmogelijkheden onder de definitie Wonen zijn begrepen. De afdeling Bestuursrechtspraak geeft aan dat zij op voorhand niet overtuigd is van de juiste stelling van de gemeenteraad dat het plan geen significante negatieve effecten zou kunnen hebben op het nabijgelegen Natura-2000 gebied. Tenslotte wordt aangegeven dat Raad van State van oordeel is dat het uitoefenen van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten niet onder de bestemming Wonen vallen. Dit moet in strijd met die bestemming worden beschouwd, aldus het document.

Buurtschap

De vereniging Buurtschap Oostdijk en Nieuwendijk is destijds opgericht om het karakteristieke landschap in de omgeving te beschermen. Wijziging van de agrarische bestemming met de natuur- en landschapswaarden van het genoemde perceel aan de Oostdijkseweg ziet men als inbreuk op de doelstelling van deze vereniging.