Met raad en daad

Jan Klaassen

Telkens als wij dat liedje horen over Jan Klaassen, de trompetter van de prins, vragen wij ons af of aan hem soms de Jan Klaassen uit de poppenkast herinnert, zoals die op de Dam in Amsterdam.

Er bestaan verscheidene lezingen over Jan Klaassen en die behoren al zoveel eeuwen tot de volksoverleveringen, dat niemand meer kan nagaan op welke feiten ze gebaseerd zijn. In 1706 scheidde een 'trekwerker' (wever) Jan Claasz te Amsterdam met veel lawaai van zijn vrouw Katrijn Pieters en dat de Amsterdamse poppenkast aan die ruzies de figuren Jan Klaassen en Katrijn dankt. Maar oudere bronnen noemen wel degelijk een Amsterdamse trompetter Jan Klaassen, die een eeuw eerder leefde. Hij zou gewond uit de strijd zijn teruggekeerd en door het vertonen van poppenspel in zijn onderhoud hebben voorzien. Of hij onder een prins van Oranje gediend heeft, is niet zeker. Overigens is er ook een graf gevonden van een Jan Klaassen die op 8 oktober 1634 is omgekomen. Als hij trompetter in het leger van de prins was, heeft hij gediend onder prins Frederik Hendrik (de 'stedendwinger') die o.m. 's-Hertogenbosch, Breda en vele Limburgse steden tussen 1629 en 1637 veroverde. De navorsingen worden echter bemoeilijkt, doordat de familienaam Klaassen vaak op verschillende wijzen gespeld is en soms in eenzelfde kerkboek met C en K, dubbel a en ae, een en twee s'en werd opgetekend.

Zij-stralen

Mijn man wil er niet voor naar de dokter, maar hij heeft wel last met plassen, dat hij moeilijk of niet op gang komt, telkens weer moet en dat er zij-stralen naast de toiletpot terechtkomen. Wat nu te doen?

Dit is de veel voorkomende kwaal bij ouder wordende mannen. Hun prostaat (voorstanderklier) groeit door en vernauwt de doorgang van de urinebuis die er doorheen loopt. Als uw man verder gezond is, kan hij aan de huisarts om snel of langzaam werkende tabletten vragen, want tegenwoordig is het niet altijd meer nodig de doorgang operatief te verwijden. Morsen met zij-straaltjes kan hij vermijden door tijdelijk zittend te plassen.

Verkilde paraplu

De bladeren van mijn parapluplant sterven zowat af en de stengel wordt geelgroen. Wat moet ik daartegen doen?

Dan staat deze Cyperus diffusus te koud. De temperatuur moet tussen de 12 en 16 à 18° C blijven. Warmer mag, maar dan moet u voor (nog) vochtiger lucht zorgen. Snijd haar nu gelijk terug en laat haar in de lente opnieuw uitlopen. Zet de pot dan in water, of doe er vochtig mos omheen en besproei haar dagelijks. Beter te veel dan te weinig water.

Zeepsop & Wanhoop

Met veel plezier las ik vroeger over 'Lord Zeepsop' en 'Zuster Wanhoop'. Ik zou ze graag herlezen. Weet u wie de schrijver is?

Het boek 'Lord Zeepsop' werd in 1936 geschreven door Willem van Iependaal. Met 'Zuster Wanhoop' bedoelt u blijkens uw brief 'Het schip De Wanhoop' van de hand van Gerrit Komrij, dat in 1979 verscheen. Deze werken zijn niet meer in de boekhandel verkrijgbaar, maar mogelijk kunt u ze bij een bibliotheek lenen of bij een antiquarische boekhandel, boekenbeurs of boekenstalletje op een rommelmarkt op de kop tikken.