Ontwikkelkader verblijfsrecreatie

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na een eerder afgesproken periode van twee weken voor nader overleg en terugkoppeling naar stakeholders/achterban bogen de raadsfracties zich beeldvormend over het Ontwikkelkader verblijfsrecreatie.

Door Jaap Ruizeveld

Als basis ligt er de op 14 september 2017 vastgestelde Toeristisch- recreatieve visie Goeree-Overflakkee 2025. In deze visie is de komst opgenomen van een ambitieus ontwikkelkader waarin in een vroeg stadium zoveel als mogelijk is duidelijkheid wordt geboden over de gewenste ontwikkelrichting, haalbaarheid van nieuwe initiatieven en toetsingsrichting. Wat kan wel en wat niet.

De Toeristisch- recreatieve visie Goeree-Overflakkee 2025 wordt uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma waarover met de VEERO en in overleg met de Groene Raad is en wordt gecommuniceerd en waarbij ook later de dorpsraden betrokken zullen worden. Twee onderdelen zijn vooruitlopend hierop direct na vaststelling van de visie opgestart. Dit waren het masterplan (thans Plan van aanpak Ouddorp) en het ontwikkelkader. Beide dossiers waren donderdagavond geagendeerd. Nieuwe initiatieven waarin verblijfsrecreatie een rol speelt worden getoetst aan het ontwikkelkader. Het is daarmee een instrument voor de ruimtelijke toetsing bij een vergunning, bestemmingsplan of principeverzoek. Onderwerpen die in het Plan van aanpak zijn beschreven en bestaande (vergunde of toegezegde) ontwikkelingen worden niet nader getoetst. Maar kunnen wel worden gebruikt om te beoordelen hoe de gewenste kwaliteit kan worden vormgegeven. De raad stelde vragen over mogelijkheden voor groepsaccommodaties, hoe je grenzen kan aangeven dat je in gebieden niet te veel van hetzelfde krijgt. Dat er gezocht moet worden naar een balans. Of er jaarlijks een evaluatie moet zijn en bij projecten bijgestuurd kan worden. Absoluut geen hotel en of bebouwing op strand en in duinen. Initiatieven moeten een toegevoegde waarde hebben. Geen vrijbrief voor B&B vestigingen. Alvorens over te stappen naar Plan van Aanpak Recreatie-initiatieven Ouddorp, gaf de raad aan dat het Ontwikkelkader naar de oordeelfase kon doorschuiven.