Plan van aanpak recreatieve initiatieven rond Ouddorp

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na het document Ontwikkelkader verblijfsrecreatie boog de gemeenteraad zich vervolgens over het voorstel om in te stemmen met het Plan van aanpak recreatie initiatieven Ouddorp. Reacties hierop van VEERO, OKRR en Natuurlijk Ouddorp, meldden wij al in onze dinsdagkrant. In 2017 is de eilandelijke Toeristisch-recreatieve visie 2025 vastgesteld. In deze visie is aangegeven dat er een masterplan zou komen voor de ontwikkeling van recreatie rond en in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Bij de uitwerking van het masterplan constateerde men onduidelijkheid. Het bleek dat er overlap was met het ontwikkelkader. Ambitie werd niet benoemd daar waar het ging om nieuwe grotere recreatieve doorontwikkelingen anders dan de doorontwikkeling van bestaande terreinen. Er is daarom gekozen om naast het ontwikkelkader een Plan van aanpak recreatie initiatieven Ouddorp op te stellen. Met als doel duidelijkheid te verstrekken voor de lopende recreatie initiatieven of en zo ja onder welke voorwaarden er medewerking kan worden verleend aan initiatieven.

Koerswijziging

In de nieuwe visie is op een aantal vlakken een koerswijziging opgenomen in het beleid voor recreatie initiatieven. Ingezet wordt nu meer op versterking van bestaande terreinen en minder op nieuwe grootschalige initiatieven. Er dient daarom een afweging te worden gemaakt of de huidige, zachte initiatieven, nog steeds aansluiten bij de beleidsuitgangspunten van de visie. (Meer ambtelijke taal is nauwelijks denkbaar). Doordat er de afgelopen jaren een aantal grotere recreatieontwikkelingen zijn gerealiseerd is het draagvlak voor dergelijke initiatieven onder de bewoners afgenomen. Daarom de wens om duidelijkheid te scheppen over wat wel en niet kan en zo ja onder welke voorwaarden. De politieke fracties waren donderdag in de beeldvormende fase aan zet. Dus tientallen vragen. Uiteindelijk leidde het er toe dat het stuk door gaat naar de oordeelfase in de vergadering van 14 maart.

Genoeg

Alles passeerde de revue. Hoe wordt omgegaan met minicampings?. Hoe worden regels gehandhaafd ? De opmerking Genoeg is genoeg klonk ook nu weer en toch werkt de raad mee aan verdere projecten. De landschappelijke inpassing, kwaliteitsverbetering als item. Wat wordt nu gezien als mogelijkheden voor het verplaatsingsgebied?. Is er nog ruimte voor toeristisch kamperen? Toekomst bestendig aanpakken van projecten. Het aantal plekken op minicampings. De definiëring van boerderijcamping. Geen woningen in het dorpscentrum voor recreatie verhuren?. Steeds de balans zoeken. De raad heeft een maand de tijd om een oordeel over het onderwerp voor te bereiden.