Bouwplan recreatiehuizen hoek Westerweg Ouddorp

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er moet toch echt een besluit vallen over het collegevoorstel om in te stemmen met het bestemmingsplan Woningen hoek Oude Nieuwlandseweg - Westerweg in Ouddorp. Daarbij in te stemmen met de nota van zienswijzen en tot het vaststellen van het beeldkwaliteitsplan.

Door Jaap Ruizeveld

Het gaat hier om de wens van de eigenaar van perceel Oude Nieuwlandseweg 46 om op dit perceel zes recreatiewoningen te realiseren en dit planologisch mogelijk te maken. Maar met nog de woorden van twee insprekers in gedachten was de raad niet van plan deze avond de knoop door te hakken. Wordt dus vervolgd op 14 maart.
Wat zijn de gevolgen als wij tegen stemmen vroeg De Vos (VKGO). Van der Meer (EVV) schetste de ontwikkelingen in de directe omgeving (met ook een B&B) en vroeg zich af, horend de reacties van andere fracties, waarom tegen dit voorstel geageerd werd. Pijl (CDA) gaf aan dat er juist veel weerstand is tegen het plan. Geen steun van het CDA gaf hij aan. Hij maakte zich zorgen over beperking van uitbreidingsmogelijkheden van het agrarisch bedrijf in de directe omgeving en onderstreepte de opmerking van inspreker Aleman dat bewoners van de huizen, gelet op de vele activiteiten van het bedrijf, dit vermoedelijk als overlast kunnen ervaren. We moeten zuinig zijn op het beperkte aantal agrariƫrs dat wij nog hebben. Behoud het stukje natuur en ga er geen zes (recreatie) huizen bouwen. Ook de ChristenUnie en VVD waren op dit moment verre van voorstander. Terug voor intern overleg. Wethouder Markwat schetste de geschiedenis en de contacten die al vanaf 2015 dateren. Maar de raad wilde deze avond niet verder gaan.

Toelichting plan

Deze ontwikkeling past nu niet in het geldende bestemmingsplan. Er is daarom een nieuw plan opgesteld en in procedure gebracht. Daarop zijn twee zienswijzen ingediend. Het beter beschermen van de landschappelijke inpassing was daarbij het thema. In de provinciale verordening Ruimte, het gebiedsprofiel Goeree-Overflakkee en het Raamplan Ouddorp Bad zijn uitgangspunten en randvoorwaarden opgenomen ter bescherming van de landschappelijke kwaliteit. Het plan voldoet aan deze voorwaarden door borging van landschappelijke en stedenbouwkundige voorwaarden in het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan.

Ontwikkeling

Een van de opgaven van de gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad is om betere verbindingen te realiseren tussen het dorp, het recreatiegebied en de duinen. De ontwikkeling gaat uit van een herinrichting van de wegen ter hoogte van het perceel. Ook wordt er een bijdrage geleverd aan de gebiedsontwikkeling Vrijheidsweg en Duinen van Goeree. Het ontwerpbestemmingsplan had al ter inzage gelegen toen de Toeristisch- recreatieve Visie Goeree-Overflakkee 2025 werd vastgesteld. Nadien is ook het ontwikkelkader vastgesteld. Daarin is opgenomen dat initiatieven die al in procedure zijn niet onder het ontwikkelkader vallen en er dus ook niet aan getoetst worden. Voor de plankosten en de herinrichting Oude Nieuwlandseweg en Westerweg en aan de gebiedsontwikkeling Vrijheidsweg en Duinen Goeree is met de initiatiefnemer een anterieure overeenkomst gesloten.