Afbeelding
Foto:

Later terug op de agenda: Landschappelijke inpassing project Ouddorp Bad-Oost vereist zorgvuldigheid en behoud ruimtelijke kwaliteit

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het doel van het beeldkwaliteitsplan Ouddorp Bad, deelgebied Oost is duidelijk. Te komen tot een planologisch kader om de ontwikkeling van genoemd gebied mogelijk te maken en de landschappelijke inpassing en ruimtelijke kwaliteit te behouden. Oordeelvormend was het aan de raad om zich daarover te beraden als opmaat naar het uiteindelijke besluit tot vaststelling.

Door Jaap Ruizeveld

Er zijn al veel voorbereidingsactiviteiten uitgevoerd en met de projectontwikkelaar is een anterieure overeenkomst gesloten. Het ontwerpbestemmingsplan had al ter inzage gelegen toen de Toeristisch-recreatieve visie Goeree-Overflakkee 2026 werd opgesteld.

In het raadsvoorstel wordt gemeld dat er voor het gebied tussen de Oude Nieuwlandseweg en de Vrijheidsweg, ter hoogte van de Blankersberg een plan in voorbereiding is dat uitgaat van een gemengd gebied met een hotel, (recreatie) woningen en daarbij horende voorzieningen. De ontwikkeling past niet in het geldende bestemmingsplan. Er is daarom een nieuw bestemmingsplan opgesteld en in procedure gebracht. Op het ontwerpbestemmingsplan zijn 6 zienswijzen ingediend. De zienswijzen hebben geleid tot wijzigingen in de verbeelding en de regels.

Veranderingen

Aangegeven wordt dat het dan gaat om veranderingen om een betere landschappelijke inpassing door te voeren. Daarnaast was er langs de Vrijheidsweg een zone opgenomen waar bebouwing in drie lagen met een kap was toegestaan. In het vast te stellen bestemmingsplan is geen bebouwing hoger dan twee lagen met kap toegestaan. Er zijn regels opgenomen voor de bebouwingsdichtheid in het gebied en voor aanleg van groen.

Omwonenden

Ook wordt gesproken over wijzigingen gericht op de belangen van omwonenden. In het plangebied, grenzend aan woonpercelen, is een zone opgenomen waar alleen bijgebouwen zijn toegestaan om overlast zo veel mogelijk te beperken. Er worden zandwallen en groenstructuren aangelegd op de grens met aanliggende woonpercelen. Daarnaast is er een regeling opgenomen die het parkeren voor het gebied zelf en het aangrenzende Fletcher hotel Duinzicht regelt. Gesproken wordt van een duidelijke sturing op ruimtelijke kwaliteit en dat uitbreiding van hotelaccommodatie gewenst is. Voor het totaal wordt de verwachting uitgesproken dat de planontwikkeling leidt tot een serieuze bijdrage aan de lokale economie.

Geen gelopen race

Even leek het donderdag snel een gelopen race in de raad. Grinwis (PvdA) kon namens zijn fractie volmondig met het voorstel instemmen en hoopte op een voortvarende uitvoering. VKGO en fractie Zwerus waren ook content. Het ingezette traject was onomkeerbaar. Van der Meer (EVV) gaf ook het ja-woord en VVD (mw. Nijssen) zag een versterking van de lokale economie, wees er op dat het Raamplan uitgangspunt was en dat er een mix aan woningen (eenheden) kwam waar de lokale bevolking ook voor in aanmerking kon komen.

Onduidelijkheid

Vervolgens stagneerde de bijval. CDA (Pijl), Tuk (CU) en C.Grinwis (SGP) plaatsten kanttekeningen. Er was nog onduidelijkheid. Daarom ook dit onderwerp terug op de agenda. De SGP-woordvoerder benadrukte dat deze wijk geen Punt West 2 mag worden en vroeg ruime aandacht voor parkeerfaciliteiten. Geen vrijbrief voor B&B-vestigingen. Hooguit 25. Tuk uitte zorgen over het bereiken van een goed evenwicht. Cijfers werden genoemd 100 eenheden, waarvan 45 hotelkamers.

Afbeelding