Afbeelding
Foto:

"Gemiste kans. Europa op zijn smalst"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Directeur United Fish Auctions, Johan van Nieuwenhuijzen, noemt de onderhandelafspraak in Straatsburg over het verbod pulsvisserij een gemiste kans. Het is nog geen besluit benadrukt hij. Het is een voorbereidende stap. Het Europese Parlement moet zich er nog over uitspreken. Maar het kenmerkt wel in zijn algemeenheid gesteld: Europa op zijn smalst. Een versterking van de economie, duurzaamheid, innovatie, productkwaliteit wordt aan de kant geschoven. Nogmaals een gemiste kans.

Door Jaap Ruizeveld

Omdat Van Nieuwenhuijzen de inhoudelijke tekst van het onderhandelakkoord nog niet kent wil hij daar geen reactie opgeven. Wel uit hij zijn zorgen over de sector waar - in onzekerheid over de toekomst - kleinschalige, familiebedrijven met hun bemanning voor een moeilijke opgave worden gesteld. Aan daadkracht heeft het nooit ontbroken. Wij zullen ons actief blijven richten en insteken op nieuwe innovatieve ontwikkelingen. Dat zijn naast de puls compleet nieuwe duurzame technieken. Daarbij verwijst hij naar het Innovatiecentrum op de Stellendamse buitenhaven. Die subsidie van 15 miljoen die minister Schouten heeft toegezegd zal daar - ook in Stellendam - een bijdrage aan leveren.

Reactie gemeente

Het college van burgemeester en wethouders heeft de ontwikkelingen in de Europese commissie nauwlettend gevolgd. Wethouder en portefeuillehouder Tea Both stelt namens het college: "Woensdagavond vernamen wij het EU-onderhandelakkoord over het gebruik van pulstechniek in de visserijsector. Deze sector is voor onze gemeente een belangrijke economische pijler. Het onderhandelakkoord is een zware slag voor de visserijsector in Nederland en zeker ook voor onze Goereese vissers en aan visserij-gerelateerde bedrijven. Een gedeeltelijke verbod brengt veel kosten met zich voor de vissers. Het is onzeker wat dit voor de schepen zal betekenen en voor de sector in het algemeen.

Onbegrijpelijk

Het college vindt het onbegrijpelijk dat een duurzame, innovatieve vistechniek geen kans krijgt om in de volle breedte gebruikt te worden. Hierdoor moeten vissers terugvallen op methodes die veel bodemberoering veroorzaken en veel brandstof gebruiken, waardoor er meer CO2 wordt uitgestoten. Als college leven we diep mee met onze vissers en hun familie en met de visserij-gerelateerde bedrijfssector. We hopen dat de sector zich van zijn sterke kant laat zien en deze tegenslag in gezamenlijkheid het hoofd kan bieden. Voor zover het in ons vermogen ligt en nodig is zal het gemeentebestuur de visserijsector ondersteunen". In de reactie benoemt het college het Europese onderhandelakkoord dat inhoudt dat er met 42 schepen tot half 2021 via de pulstechniek gevist mag blijven worden, maar dat het voor de andere schepen dit jaar stopt als de ontheffingen aflopen. Er blijft de komende jaren wel ruimte voor verder onderzoek op pulstechniek en innovaties.

Persoonlijk

Volgens visserij-expert raadslid Dirk Pijl zouden er acht kotters van de Goereese vloot betrokken zijn bij het aflopen van hun vergunningen dit jaar. Ook Pijl geeft aan dat het Europese Parlement nog met het onderhandelakkoord moet instemmen. Vóór die stemming zullen technische details in het 'akkoord' nog verder moeten worden uitgewerkt. En tot slot zijn persoonlijke mening over het gebeuren. "Een waardeloze uitkomst voor ons als sector waar wij de toekomst niet mee in kunnen. Met veel onzekerheden die uitgezocht moeten worden."

De minister heeft 15 miljoen toegezegd voor nieuwe innovaties in de visserijsector. Cees v.d. Wal