De februarilente is in 't land

Deze week is het alweer veertig jaar geleden dat een groot deel van Nederland werd getroffen door een echte blizzard. In het noorden – en noordoosten van het land was de situatie soms zelfs precair en waren er dorpen volkomen afgesloten van de buitenwereld. Door de noordoosterstorm en de hevige stuifsneeuw werden sneeuwduinen tot wel zes meter hoogte opgeworpen op deze bewuste woensdag 14 februari 1979.

Op de Eilanden viel het enigszins mee, maar ook hier werden (vooral rondom gebouwen) sneeuwduinen tot zo'n anderhalve meter hoogte gesignaleerd. Het vrije veld evenwel was goeddeels leeg gestoven. Zeer opvallend was destijds dat 't voornamelijk randstedelijk georiënteerde journaille in beginsel amper notie had hoe erg de situatie in het hoge noorden - en noordoosten van Nederland was. Eerst nadat de toenmalige premier van Agt per helikopter de situatie aldaar in ogenschouw nam, ging het journaille 'om'. Hoe groot kan het contrast zijn half februari als we nu constateren dat de eerste vleug lente is gearriveerd.

Een solide hogedrukgebied met de kern net ten oosten van Nederland, geeft een zachte zuidcirculatie. Hiermee wordt in eerste instantie belangrijk drogere lucht aangevoerd dan de afgelopen dagen waardoor er veel meer ruimte is voor de al krachtiger wordende februarizon. Bovendien komt de lucht uit het diepe zuiden van Europa tot en met het weekend. Bij de gratie van de royaal schijnende zon en die bijna zwoele luchtstroming, kan de temperatuur flink oplopen. Waarschijnlijk is het al voorzichtig terrasweer op vrijdag.

In de zon en uit de wind kan het dan al een heel eind richting de 20 graden gaan! Maar de officiële luchttemperatuur komt dan uit op zo'n 12-13 graden. In Zuid-Nederland is zelfs tot 16-17 graden haalbaar. Voorlopig blijft het aan de zachte kant, maar na het weekend komen de maxima wel iets minder hoog uit. Doordat het vaak flink helder is de komende etmalen, kan het gedurende de nachten flink afkoelen. Er is zelfs een kans dat men de autoruiten nog even van ijs moet ontdoen als men een vroeg uur op pad gaat. Grote verschillen dus in temperaturen tussen dag en nacht voorlopig. Er is een kleine kans dat we eind februari nog een keer geconfronteerd gaan worden met iets dat op winter lijkt. Zit 't venijn 'm nog in de staart?