Afbeelding
Foto:

Vaste grond

Zevenhonderd kilometer dwars door onherbergzaam en gevaarlijk gebied – een boeiend reisverslag van twee veelbewogen levens

Kapitein Jefferson Kidd, een oude veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, trekt het land rond als krantenlezer. Hij leest tegen betaling het nieuws uit binnen- en buitenland voor.

Op een dag krijgt hij het verzoek om de tienjarige Johanna Leonberger naar huis te brengen. Het meisje werd vier jaar eerder gekidnapt door de Kiowa, een inheemse indianenstam, en zo'n 700 kilometer van huis weg gevoerd. Ze is losgekocht met het Duitse muntzilver van haar familie, maar haar bevrijding levert geen vreugde op bij Johanna. Ze is in de vier jaar na haar ontvoering volledig ingeburgerd bij de Kiowa en kan zich geen andere manier van leven meer voorstellen dan dat van de Native Americans.

Om haar bij haar familie terug te brengen, moeten de oude man en het meisje door het ruige Texas reizen, een gebied dat niet alleen bekend staat om het onherbergzame landschap, maar evenzeer om de veelvuldig voorkomende gewelddadigheden.

Bijzondere vriendschap

De reis voert dwars door Texas en eindigt in het zuidelijke San Antonio, waar de Duitse oom en tante van Johanna op haar wachten.

Onderweg doen ze kleine en grotere plaatsen aan, waar Kidd de kranten voorleest. Het geschreven woord zit Kidd in het bloed. "Hij hield van drukwerk, merkte hoe verdienstelijk het verspreiden van informatie was, ongeacht de inhoud. Hij bezat een Stanhope-pers en een drukkerij met ramen van bijna drie meter hoog, zodat er voldoende licht op de letterkasten, drukvormen en zettafels viel."(p. 35)

Terwijl de kapitein terug kijkt op zijn leven als soldaat in het leger tijdens de burgeroorlogen, begint de grote reis van de man en het meisje.

Johanna mist haar Kiowa-familie en laat in het begin geen poging onverlet om te ontsnappen.

Maar als de tijd verstrijkt groeit er, ondanks dat er slechts een beperkte vorm van communicatie mogelijk is, een bijzondere vorm van kameraadschap tussen die twee tijdens hun riskante tocht.

Boeiend reisverslag

Johanna heeft veel moeite om te wennen aan de 'beschaafde' wereld en Kidd leert van Johanna dat beschaving niet aan de buitenkant zit, maar veel meer iets is wat het innerlijk betreft. Het boek leest als een boeiend reisverslag, waarin een oude man terugkijkt op een veelbewogen leven en het meisje leert vooruitkijken naar een toekomst waar ze niet naar verlangt, maar toch naar onderweg is. Samen maken ze er het beste van en leren van elkaar dat echte goedheid en oprechtheid niet afhankelijk is van ras, uiterlijk of kleur.

Voor wie meer wil weten over de psychische gesteldheid van kinderen die ontvoerd werden door Native Americans, adviseert de auteur 'The Captured' van Scott Zesch te lezen. Hij tekende de verhalen op van kinderen die ontvoerd werden langs de grens met het indianenterritorium in Texas, onder wie zijn oud-oudoom.

Vaste grond
Paulette Jilles
2019, uitgeverij Mozaïek
224 blz., € 20,99
ISBN 9789023955535