Klimaatspijbelen

Onze taal wordt af en toe verrijkt met nieuwe woorden. Zo konden we de laatste dagen veel lezen over jonge mensen die niet naar school gingen, maar naar Den Haag om te demonstreren voor een beter klimaatbeleid. De jongeren deden dit onder schooltijd, vandaar klimaatspijbelen. Hoe moeten we tegen dergelijke zaken aankijken?

Laten we beginnen met de gedachte dat er veel over het klimaat is te doen. Onlangs werd er in de Tweede Kamer urenlang over gedebatteerd. Er is een klimaatwet aangenomen en daarin staat de in de komende jaren de CO2 in de atmosfeer helemaal verdwenen moet zijn. Een bijna onmogelijke opgave. Maar kennelijk schrikken de politici daar niet voor terug. Hoe dat precies moet, is vastgelegd in een klimaatplan, waarin honderden maatregelen staan om dit te bereiken. Soms hebben die maatregelen een vrij bizar karakter. Zo gaan het stemmen dat we ons gebruik van de douche moeten gaan beperken tot vijf minuten per dag. Het zal wel een idee zijn en blijven, want het toezicht op een dergelijke maatregel laat zich moeilijk voorstellen. Terug echter naar de jonge mensen. Het is natuurlijk goed dat ze zich verdiepen in de problemen van vandaag de dag. Klimaat wordt door sommigen als iets heel ergs voorgesteld. De veranderingen in de temperatuur op aarde zouden niet goed zijn. Overigens is het wel zo dat de temperatuur altijd zal veranderen. We kunnen het klimaat niet met een druk op de knop veranderen. Kennelijk is dat voor veel politici een moeilijke gedachte. Het streven naar maakbaarheid zit diep in onze gedachtewereld. Dus waarom het klimaat ook niet als maakbaar gezien. Het valt echter te vrezen dat hier weinig van terecht komt. Sommige zaken zijn zo ingewikkeld, dat we er niet veel aan kunnen doen. De rotatie van de aarde om haar as valt ook niet te beïnvloeden. Dat zijn constanten waar de mens geen invloed op heeft. Punt is echter wel dat jonge mensen er voor wegblijven van de lessen. Als dit mag, dan kunnen we in de toekomst nog wel meer vreemde zaken verwachten. Zouden er binnenkort ook migratiespijbelaars komen? En wat te denken van pensioenspijbelaars. Het hek is denk ik met dit soort zaken van de dam. Jammer dat er politici zijn die hier nog goede woorden voor hebben. Kinderen horen op school. En als men wil demonstreren, dan graag op een vrije dag of zaterdag. Misschien heeft dat ook wel invloed op de deelname. Kortom, geen goed idee om voor het klimaat te gaan spijbelen.

In de tweede plaats is het natuurlijk ook wel opmerkelijk hoe veel verwarring er is rond het klimaat. Van alles wordt door elkaar gehaald. We moeten zorg voor het milieu (geen plastic in de oceanen), zuinig met energiebronnen (geen olie slurpende auto's) en klimaat wel duidelijk van elkaar onderscheiden. Het klimaat gaat over de temperatuur en de weersgesteldheid op de aarde. De weersgesteldheid is van heel veel factoren afhankelijk. Het is bepaald niet zo dat alleen CO2 de temperatuur op aarde bepaald. Er zijn nog veel meer belangrijke factoren waar mensen helemaal geen invloed op hebben. Helaas is dat voor veel politici een volstrekt onbekend gegeven. Ook de jongeren weten er waarschijnlijk niet zoveel van af. Want na afloop van de bijeenkomst trok men in grote aantallen naar een McDonald's om daar een hamburger te gaan eten. Als iets slecht is voor de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, dan is het wel de vleesproductie.

Kortom: jonge mensen kunnen beter les krijgen over hoe en wat over klimaat dan zomaar te spijbelen. Tenslotte nog iets. Mensen zijn beperkt. Ooit werden er in Rome rapporten gemaakt dat het niet zo best zou gaan met de toekomst van de aarde. Destijds dacht men dat het jaar 2000 wel eens niet gehaald zou kunnen worden. Het is allemaal heel anders gegaan. Wellicht gaat het met al die gemaakte opwinding rond het klimaat niet echt anders.

Ds. W. Visscher