Afbeelding
Foto:

'Open Week' van Land- en Tuinbouwschool grandioos begonnen…!

De Lagere Land- en Tuinbouwschool te Sommelsdijk is gisteren - maandag - haar propagandistische 'Open Week' grandioos begonnen. De genodigden hebben zichtbaar genoten van wat in de school aan voorlichtingsmateriaal is samengebracht en het is niet moeilijk te voorspellen dat ook de jongelui van de basisscholen er door geboeid zullen worden. De "open week" lijkt dan ook ruimschoots aan haar doelstelling te gaan voldoen; meer bekendheid te geven aan de onderwijsmogelijkheden van de lagere Agrarische school.
Iedereen mag er zomaar binnen lopen en zijn ogen laten gaan langs de fantastische voorbeelden van de bloemsierkunst die door dhr. De Valk uit Rotterdam met een enorme vaardigheid en vakkennis zijn vervaardigd. In een van de lokalen is een fantastische tuin aangelegd met frisse bloeiende planten en prachtige coniferen. Bijzonder informatief zijn ook de stands van de Fa. Van der Have en van de Suiker Unie. Vooral voor jongelui is de stand van de Rijkspolitie interessant omdat daar ook een zware B.M.W. motor staat opgesteld. Heel aardig is het om de stand van het Streekmuseum aan de hand van miniatuur oude landbouwwerktuigen terug te zien met welke primitieve middelen en gereedschappen de landbouw zich vroeger moest behelpen. De P.T.T. is er met een keurige stand, oog in oog met een stand van de plantenziektekundige dienst, waar opgezette bisamratten getoond worden. Heel bijzonder is de stand van de land- en tuinbouw en de bloembollenteelt. Daar treft men een keur van appelsoorten, van prachtig fruit en van bloeiende tulpen. De liefhebber zal in deze stand een hele tijd door kunnen brengen. Er is witlof te zien, de manier waarop ze geteeld wordt en uniek vonden we ook het voorbeeld van de champignonteelt. Heel bijzonder mooi!
Weer een lokaal verder zat een leerling water te koken (!) in een papieren bakje, zomaar op een gasvlammetje (zie foto) en aan het eind van de rit komt men in een praktijklokaal waar jongens aan het werk zijn onder het geblèr van geiten, het gepiep van kuikentjes en het geknor van een zeug met biggetjes.

Dit is een deel van het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws van 17 februari 1972.