Afbeelding
Foto:

Het ene nodige en begeerlijke goed

'Het ene nodige en begeerlijke goed', door Johanna Avinck. In dit boek wil Johanna Avinck vóór alles benadrukken: de dienenswaardigheid en beminnelijkheid van God en Zijn zalige dienst. Waarom? Omdat Hij onze Schepper is en niet satan: de Heere is de grote Eigenaar, aan Wie wij alles verschuldigd zijn.

Hij is het zo waard dat we Hem dienen. Maar… ook wil de Heere elke plicht die Hij van ons eist, Zelf werken. Hij is het Die ons Zijne vriendschap biedt. In dit boek (in briefvorm) richt de auteur in tien brieven zich op een indringende wijze tot een vriendin. Al schrijvend zoekt zij voor haar een leidsvrouw tot Christus te zijn, en niet alleen voor haar. Wie denkt niet aan Andreas, die zijn broer Simon tot Jezus leidde? Ook voor hen, die het leven van genade nog moeten missen, klinken woorden van waarschuwing en opwekking.
Wie was Johanna Luden-Avinck? Zijn was een zus van de bekende Utrechtse oefenaar Theodorus Avinck. Zij heeft nog enkele andere geschriften nagelaten, die met zegen gelezen werden. Zij overleed in 1784 op 41-jarige leeftijd.
In 1784 verscheen 'Het ene nodige en begeerlijke goed' voor het eerst. De hertaling van deze uitgave werd verzorgd door drs. P.A. Zevenbergen en mevrouw M.W. van Rooijen-van Kempen voorzag dit boek van een inleiding.
De Inleiding kreeg als titel mee: 'Johanna Avinck, een moeder in Israël'. Hier wordt in het kort een beschrijving van de familie Avinck en de familie Luden-Avinck gegeven. Verschillende kinderen stierven of kort na de geboorte of werden voor de volwassen leeftijd weggenomen. Hoe kwam het dat de relatie broer-zus zo hecht was geworden? Enerzijds door de droeve omstandigheden in het gezin, maar toch had die band een diepere wortel: een geestelijke band.
Johanna wilde getuigen van de dienstwaardigheid en beminnelijkheid van God en Zijn zalige dienst. Dat deed ze op tweeërlei manier. De 'aller betamelijkste dienst' is tegelijk een 'alleraangenaamste dienst'. God is immers de Bron van algenoegzaamheid. Als de Alwetende kent Hij al de noden die ons drukken. Hij wil al onze noden om Zijns Zoons Christus' wil vervullen. Hij is alomtegenwoordig. Hij is bij Zijn kinderen, waar zij zich ook mogen bevinden. Deze en nog meer beschrijvingen van Gods volmaaktheden worden beschreven als zeer profijtelijk voor iemand die de Heere mag vrezen. En wie God kent, bemint Hem. Wie God niet bemint, geeft enkel blijk ervan dat hij God niet kent. Hoe schrijft ze dat in de negende brief? 'Kom en beproeft het'. Alle godzaligen kunnen getuigen van die dienst van God. Dan krijgt dat 'komt en ziet' nog een extra dimensie, wanneer Johanna in de tweede plaats beschrijft hoe de Heere elke plicht die Hij eist ook Zelf wil werken. 'Dien God, die U zo wel kende, en voor Wien ook al dat geen openbaar is, dat zijn afkeer tot U moest opwekken, diezelfde God, biedt u in Zijn Zoon Zijn gunst en vriendschap aan. Zult gij zulk een Wezen dat noch blijven versmaaden?' En ergens anders: 'Kan zulk eene onnadenkelijke liefde, uw hart niet treffen, wat zal het dan doen?' (zesde brief).
Met een dringende oproep sluit Johanna Avinck haar werk tenslotte af. We mogen gerust zeggen haar levenswerk, want spoedig na het neerleggen van haar pen, loste de Heere haar van haar aardse post af, om God eeuwig te mogen dienen.

'Het ene nodige en begeerlijke goed' door Johanna Avinck is een uitgave van Den Hertog onder het ISBN nr. 9.789.033.129. 223. De prijs is € 14,90


Serie Kleine Profeten

Bij Den Hertog (in samenwerking met de Jeugdbond van de Geref. Gem.) verscheen ook het vierde deel in de Serie Kleine Profeten: Bijbelstudies voor persoonlijk gebruik en gebruik in verenigingsverband.

Het is het laatste boek uit het Oude Testament Maleachi, geschreven door ds. A.A. Brugge (1966), predikant van Netherlands Reformed Congregation te Lethbridge (hij heeft het beroep aangenomen naar de Geref. Gem. van Doetinchem). Dit boekje verscheen onder ISBN nr. 9.789.033.129.247; Prijs € 8,90.
De opzet van deze serie is volgens een vast stramien. Na een algemene inleiding over het Bijbelboek (datering, historische context, auteur, enz.) volgen de hoofdstukken waarin steeds een perikoop dan wel een thematisch eenheid als volgt behandeld wordt:
• Wat staat er precies en in welke context?
• Wat zijn de lijnen naar de rest van Schrift?
• Wat heeft dit gedeelte ons te zeggen?
Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met gespreksvragen.
Vanuit Maleachi worden de volgende thema's behandeld: de profeet en zijn profetie, Gods liefde, Gods eer, de priesters, het huwelijk, de komst van God, aansporing om God te dienen en de komst van Gods dag.
Deze beide boeken kunnen we van harte aanbevelen, al heeft elk boek zijn eigen inhoud, zeker de moeite waard.

Afbeelding