Afbeelding
Foto:

"We lopen elkaar geregeld mis. Dan is zij net weg, als ik thuiskom."

Gisteren, 14 februari, was het Valentijnsdag, de dag van de liefde. En liefde is natuurlijk het mooiste dat er is. Reden voor Eilanden-Nieuws om verslaggever en trouwambtenaar Pauline Hof te vragen vier stellen te portretteren. In deze vierde en laatste aflevering Peter en Elza Feller uit Goedereede. Zij zijn 25 jaar getrouwd. Liefde is natuurlijk niet altijd rozengeur, maneschijn en vioolmuziek. Hoe houd je de liefde samen leuk met dagelijkse beslommeringen en drukke banen?

Tekst: Pauline Hof / Foto: privé

"Over ons valt echt niet zoveel te vertellen, hoor", haast Elza zich te zeggen. "Wij zijn maar heel gewoon. Bij ons gaat het altijd z'n gangetje." Feit is, dat Elza en Peter Feller uit Goedereede op 3 december jl. 25 jaar getrouwd waren en tot grote tevredenheid. Ze zijn nog steeds heel erg blij met elkaar. "We hebben onze zilveren bruiloft gevierd met een mooi feestje met onze dierbaren. Het was fijn om stil te staan bij al die jaren", vertelt Peter, die werkzaam is als wethouder voor de gemeente Goeree-Overflakkee. Peter en Elza leerden elkaar kennen in de schoenmakerij, die Peter toentertijd met zijn vader had, aan de Noordzijde Haven in Goedereede. Elza – toen nog Tanis – van het Havenhoofd kwam er geregeld schoenen brengen, die nieuwe hakken of zolen nodig hadden. Als er maar even iets gerepareerd moest worden, ging ze op een drafje naar schoenmakerij. Elza grapt: "Mijn familie heeft er nog nooit zo netjes bij gelopen als in die periode!"

Zwaaien

"Een eigen bedrijf betekende gewoon hard werken. Werk ging voor het meisje", legt Peter uit. "Natuurlijk was dat niet altijd leuk, maar het was niet anders. Zeker toen we net verkering hadden, dan zagen we elkaar maar twee keer in de week, op zaterdagavond en woensdagavond." Elza reed 's morgens vroeg op haar brommertje altijd een extra rondje over de haven, zodat ze nog even naar Peter kon zwaaien, die dan al in de werkplaats bezig was. "Als je elkaar niet zoveel kunt zien, waardeer je de tijd die je samen hebt des te meer. Ik hielp op zaterdagmiddag bijvoorbeeld ook met opruimen in de schoenmakerij, dan konden we tegelijkertijd kletsen", vervolgt Elza. "En als hij dan zaterdagavond vrij was, dan ging Peter eerst naar de muziek. Hij speelde besbas bij Apollo, trouwens, dat doet hij nog steeds." In die periode is waarschijnlijk de basis gelegd voor de manier waarop Peter en Elza met elkaar omgaan. Ze hebben ieder hun eigen bezigheden en zetten zo nu en dan een kruis in de agenda om echt tijd en aandacht aan elkaar te besteden. Nog steeds hebben ze afspraakjes samen, ook nu nog, na 25 jaar huwelijk.

Ontbijten

Met drukke banen en dagelijkse beslommeringen is het gemakkelijk om elkaar kwijt te raken. Ook Peter en Elza weten dat. Elza, die werkt als beheerder van verenigingsgebouw Oostdam, heeft onregelmatige werktijden. Ook Peter heeft als wethouder een drukke agenda. De kinderen, dochter Kirsten en zoon Berend, mogen dan nu allebei het huis uit zijn, echt veel rustiger hebben ze het niet gekregen. "We lopen elkaar geregeld mis. Dan is Elza net weg, als ik thuiskom", vertelt Peter. "Je moet je best voor elkaar blijven doen. We voelen zelf vaak aan wanneer het weer tijd wordt voor een afspraakje. We spreken elkaar dan gewoon tussendoor te weinig." Elza lacht: "Zo'n afspraakje hoeft helemaal niet groots en meeslepend te zijn, hoor! Soms gaan we samen uit eten, of lunchen, of lopen we een stukje en gaan koffie drinken. Laatst hebben we 'parketvloerenspul' gekocht tijdens onze date. Dat was ook gezellig om samen te doen. We kunnen ook allebei heel erg genieten van kleine dingen. Gewoon met het hele gezin bij elkaar zijn, met zijn allen ontbijten op zondagmorgen bijvoorbeeld. Je kunt ons niet blijer maken."

Geheim

Wie Elza en Peter kent, weet dat die oprechte aandacht voor elkaar maar een deel is van het geheim van hun huwelijk. Ze zijn ook elkaars beste maatjes, alles is bespreekbaar en ze steunen elkaar onvoorwaardelijk in hun keuzes. Ze mogen zichzelf misschien een heel gewoon stel vinden, maar ze zijn alles behalve een doorsnee echtpaar, juist door die oprechte aandacht voor elkaar en het zo goed kunnen genieten van kleine dingen. Een date op Valentijnsdag zat er overigens niet in. Bij het ter perse gaan van deze krant stond er op 14 februari voor Peter 's avonds gewoon een raadsvergadering op het programma. Elza had in de planning de jaarvergadering van de Christelijke Vrouwenbond Goeree te verzorgen in de Oostdam. Maar niemand hoeft er aan te twijfelen dat ze hun Valentijnsafspraakje op een ander moment zullen inhalen.