Medicijnen inhaleren

Medicijnen inhaleren? Veel mensen weten waar het over gaat, anderen niet. U moet in ieder geval niet denken aan het opsnuiven van welk soort drugs dan ook met een rietje. Het gaat hier om medicijnen voor mensen die last hebben van de luchtwegen. Deze medicijnen willen we graag op de goede plaats krijgen en daar hun werk laten doen, zodat er verder weinig bijwerkingen op kunnen treden in de rest van het lichaam.

Er zijn verschillende soorten medicijnen die daarvoor gebruikt worden. Allereerst ligt het eraan of u behandeld wordt voor astma of copd. Bij allebei is er benauwdheid, maar met een andere oorzaak. Maar zo zwart-wit is het natuurlijk niet. Er zijn allerlei tussenvormen. Wat wel belangrijk is: Uit onderzoek blijkt dat 70%, u leest het goed, van de mensen die inhalatiemedicijnen gebruiken, dit niet (helemaal) goed doen. Er blijven klachten of er ontstaan juist klachten. Tot voorkort kreeg u bij de arts of longarts dan een ander apparaatje met een ander middel. Maar veel belangrijker is het om te kijken of u het appraatje wel goed gebruikt. Bedenk alleen maar hoe het gaat als u met een auto te hard door de bocht wilt rijden. Juist: u vliegt eruit. Datzelfde gebeurt met medicijnen die u te hard inhaleert: deze komen nooit verder dan de eerste bocht in de luchtweg. Zo zijn er heel veel stappen die ontzettend belangrijk zijn bij het inhaleren. De allereerste stap bij veel inhalatoren is het uitademen. Vergelijkt u het maar met een woonwijk vol met geparkeerde auto's. Deze moeten eerst wegrijden, voordat er nieuwe auto's kunnen parkeren. Zo is het ook met de medicijnen in de longen. Eerst moet de lucht eruit, dan pas kan er nieuwe lucht met medicatie naar binnen. En dit is maar één stapje van de velen.

Om goed te kunnen inhaleren en de medicatie dus niet voor niets in te nemen is er uitgezocht, dat bij een nieuw apparaatje gemiddeld 5x instructie nodig is. 'Wat een onzin' hoor ik u denken. Maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Als u dit leest en u gebruikt dit soort medicatie, zult u waarschijnlijk overtuigd zijn, dat wat ik hier schrijf voor u niet geldt. Echter, dat blijkt dus veelal niet zo te zijn.

Daarom hebben huisartsen, apothekers en longartsen op Goeree-Overflakkee zich sinds half 2017 bezig gehouden met het opstellen van een project om dit te gaan verbeteren. Afgelopen dinsdag 5 februari hebben we een grote startbijeenkomst gehouden. Vanaf 1 maart willen we dit nieuwe traject gaan invoeren. Hoe gaat dat dan? Wij gaan ervoor zorgen, dat u voortaan 4x instructie krijgt bij een nieuw apparaatje. De eerste en derde keer bij de apotheek, de tweede en vierde keer bij de praktijkondersteuner of longverpleegkundige. Op die manier gaan we samen proberen om te zorgen dat als u dit soort medicatie moet gaan gebruiken, u dat niet voor niets doet en u een zo goed mogelijk effect daarvan heeft. Zie voor meer informatie ook in deze krant op dinsdag 12 februari a.s.

Heeft u vragen over uw geneesmiddelen, over bijwerkingen of over het gebruik ervan. Neemt u dan gerust contact op met de apotheker. Ook is het mogelijk om uw medicijnen samen met u allemaal uitgebreid door te nemen.

Boudewijn v.d. Aarsen, apotheker