Sterk toenemende invloed van hoge druk

Op dit moment kunnen we al concluderen dat het nog niet voltooide winterseizoen duidelijk te zacht wordt. Tot en met half januari was de voorbije louwmaand zo'n 3 graden te zacht. Door het koudere intermezzo van de afgelopen tijd is het temperatuuroverschot afgenomen tot bijna een halve graad. Met een zachte decembermaand reeds in de tas is deze winter al met al nog steeds te mild. Ook de sprokkelmaand februari heeft voorlopig geen animo om eens stevig te gaan winteren (echte winterkoude lijkt nog niet paraat).

IJskoude luchtstromen komen nog steeds de oceaan op via Canada en Newfoundland en als deze in aanraking komen met het milde zeewater, vormen zich snel diepe depressies die met de straalstroom naar IJsland bewegen in eerste instantie. De frontale aanhang van deze flinke raddraaiers (inclusief regen) reikt uiteraard tot aan Schotland en het Noordzeegebied en beïnvloedt dus nadrukkelijk ook ons weerbeeld. Het beeld zal tot en met begin volgende week wisselvallig zijn en bovenal nogal zacht (maxima in de buurt van 10 graden). Het zal duidelijk zijn dat de nachtelijke vorst totaal niet aan de orde zal zijn komende etmalen.

Wind en regen bepalen dus vooral het weerplaatje tot en met het weekend. Vooral op zondag regent het stevig door. Dit is een heel normaal weerbeeld voor een karakteristieke zachte Nederlandse winter. Op middellange termijn oogt het allengs stabieler als hogedrukgebieden wat meer aan zet lijken te komen. Waarschijnlijk krijgen die hogen een lichte voorkeur zich te gaan vestigen nabij ons land of iets noordelijker. Positief punt is in eerste instantie dat het weerbeeld in dit geval een stuk minder wisselvallig zal worden. De temperaturen zullen wat lager kunnen gaan uitkomen met in de kleine uurtjes weer eens wat lichte vorst.

De intense winterkoude evenwel boven 't noorden van Europa blijft nog ver weg tot tenminste half februari. De allerlaatste ontwikkelingen van met name het Europese weermodel geven de opbouw aan van een stevig hogedrukgebied naar Scandinavië rond half februari. Mocht deze evolutie echt gaan postvatten straks komt er een vrij koude oostenwind te staan op de Eilanden waarbij het overdag een graad of 2-3 is.