Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Gevangene nummer 1

Richard Wurmbrand (1909-2001) werd geboren in Boekarest, Net als zijn vrouw Sabina Oster groeide hij op in een Joods gezin. Twee jaar na hun huwelijk kwamen zij tot bekering, Daarna werd Richard luthers predikant. Op 29 februari 1948 werd Richard Wurmbrand in zijn geboortestad Boekarest gearresteerd. Wat zijn misdrijf was?

Het leiden van christelijke bijeenkomsten, een illegale activiteit ten tijde van het atheïstische regime in Roemenië. Als gevangene nummer 1 bracht Wurmbrand in totaal veertien jaar van zijn leven in gevangenschap door. Hij werd vreselijk gemarteld, vernederd en herhaaldelijk opgesloten in een isoleercel. Ook zijn vrouw Sabina moest dergelijke wantoestanden meemaken en overleefde jarenlange dwangarbeid in een werkkamp ternauwernood.

Wat is het bijzondere aan deze twee mensen?

Juist in deze onmenselijke omstandigheden mochten zij door Gods genade het onwankelbare geloof in Christus behouden. Nooit gaven zij de hoop op en zij hielden niet op met het verkondigen van de Heere Jezus aan medegevangenen en bewakers. Wat treft u in dit boek aan? Verhalen van de eerdere boeken die door deze geloofsgetuigen zijn geschreven: Gemarteld om Christus' wil, Richards vrouw en Christus in de communistische gevangenissen.

Wanneer we afdalen in de diepste en donkerste gevangeniscel, zien we hoe het licht van Christus blijft schijnen in de harten van degenen die zich helemaal aan Hem hebben toevertrouwd. Na Richards vrijlating in 1964 reisden hij en zijn vrouw Sabina de hele wereld over om de stem van de vervolgde christenen te mogen zijn. Nog steeds vormt het getuigenis van de Wurmbrands de basis voor een wereldwijd netwerk van organisaties, in de meeste landen bekend onder de naam Voice of the Martyrs. Dat is in Nederland de SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk). Al meer dan vijftig jaar staat zij naast de vervolgde christenen.

In de proloog wordt de arrestatie van Richard beschreven: 29 februari 1948. Alhoewel hij en zijn vrouw ieder ogenblik in angst waren om gearresteerd te worden, hadden ze het nu niet verwacht. Ruw werd hij beetgepakt en met een stoot in zijn ribben ontnam de ontvoerder hem alle adem. Ondanks dat Richard zwaar bewaakt werd door drie mannen, was hij niet bang. Zelfs kwam een glimlach op zijn lippen, want hij moest denken aan twee dagen geleden, toen hij het boek Jozua aan het lezen was. Wat viel hem op? Dat er een eindeloze herhaling stond van de woorden: 'Wees niet bevreesd'. Waarom werd dit zo vaak herhaald? Hij besloot te tellen, hoe vaak het in de Bijbel stond: hij ontdekte tot zijn verbazing dat het er 366 keer stond: voor elke dag in het jaar, inclusief het schrikkeljaar. Richard besefte: een christen hoeft nooit bang te zijn. Gods belofte betrof zelfs 29 februari, de dag waarop hij werd ontvoerd. Sabina en Richard wisten dat dit moment zou komen en welke hoge prijs op hun christelijke activiteiten stond; ze hadden dit al jarenlang ingecalculeerd. Al dreigden zijn ontvoerders, en werd een pistool op zijn hoofd gezet, de glimlach werd al breder. De ontvoerders dachten dat hij zijn verstand verloren was. Hij moest uitleggen waarom hij lachte. Omdat het er driehonderdzesenzestig keer staat, zei Richard. De ontvoerder zuchtte. Wat staat er zeshonderdzesenzestig keer? Net wat ik nodig heb. Wat heb je nodig? De mens zal niet van brood alleen leven, was zijn antwoord. Al was hij nu een gevangene van de geheime politie, hij wist dat hij in de handen van de almachtige God was. Die gedachte maakte zijn hart rustig. Terwijl de bestelwagen uit de stille straat verdween, sloot Richard zijn ogen. God had hem voorbereid op wat komen ging en hij bad of trouw bevonden mocht worden.

Kort na zijn vrijlating schreef Richard in drie dagen tijd zijn verhaal op. Het werd uitgegeven als het boek Gemarteld om Christus' wil, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren werden gedrukt. Het is voor vervolgde christenen in vele landen tot grote zegen geweest. Wat is de uitkomst? Hun verhaal moedigt aan om trouw te blijven, wat dat ook mag kosten. Ook in het 'vrije' westen heeft het een geweldige impact gehad. Veel christenen zijn wakker geschud en zijn uitgedaagd om zich meer aan Christus, Zijn Kerk en Zijn grote opdracht te verbinden. Talloze andere boeken heeft Richard geschreven, en ook zijn vrouw Sabina. Gevangene nummer 1 brengt de verhalen samen in één band. Het is meer dan een historisch verhaal over twee christenen die te maken kregen met de wreedheden van de Roemeense communisten. Het is een getuigenis van Gods trouw en van buitengewone toewijding aan Hem te midden van gevangenschap, martelingen en de dood. (André van Grol, directeur SDOK). Helaas moeten we concluderen dat vervolging nog steeds toeneemt. Een hernieuwde oproep om vervolgde christenen niet alleen te laten lijden, maar iedere dag voor hen te bidden en hen te steunen met onze middelen.

Ik eindig met een citaat van Richard Wurmbrand zelf: 'Geef ons de middelen die we nodig hebben. Wij zijn bereid de prijs te betalen voor het gebruik ervan.'

Een indrukwekkend boek!

'Gevangene nummer 1, het levensverhaal van Richard en Sabina Wurmbrand'. Het is een uitgave van De Banier, i.s.m. SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk). ISBN nr. 9. 789. 087.181.277 Prijs € 19,95