Met raad en daad

Valentijnsdag

Wat is nu eigenlijk de bedoeling van Valentijnsdag? Ik heb altijd begrepen dat je ook goede vrienden iets kon geven, en dan niet anoniem. Nu hoor je alleen maar over geliefden.

In de Angelsaksische landen is 'St. Valentine's day' de feestdag waarop verliefden elkaar (meestal anonieme) bewijzen van hun liefde zenden. Die kunnen bestaan uit toepasselijke prentkaarten, boeketten bloemen, dozen bonbons of ander snoepgoed en dergelijke. De uitverkorene wordt vaak 'my Valentine', (vrij vertaald: mijn liefje) genoemd. Maar in tal van landen worden zulke feestdagen heel anders gevierd. De meeste Nederlandse mannen zijn trouwens te nuchter voor dat anonieme gedoe en laten liever duidelijk blijken wie de gever is. Mogelijk vreest de meerderheid, dat hun uitverkorene wel eens een ander voor de afzender van een cadeautje zou kunnen houden! En waarom zouden wij gewoonten uit andere landen moeten na apen? Laten wij maar (blijven) doen wat wij gewend zijn. Wij hebben die Valentijnsdag eigenlijk niet nodig, omdat wij elkaar op 5 december met een suikerhart of toepasselijke marsepeinen figuurtjes en bijbehorend Sinterklaasgedichtje kunnen verrassen. Dat hebben ze elders vaak weer niet.

Konijnenberg

Wij willen in de tuin konijnen houden en hoorden dat dit kan als we daar een konijnenberg voor aanleggen. Hoe doen we dat?

U moet eerst het geplastificeerde volièregras, dat u voor het omheinen van het terrein beschikbaar hebt, minstens een halve meter in de grond verzinken, om te voorkomen dat uw konijnen er gangen onderdoor graven en ontsnappen. Maak de oppervlakte zo groot mogelijk en zorg voor een flinke hoeveel grond met veel zand. Beplant de heuvel met groene struiken en liefst diverse groenten. De rest kunt u dan aan die konijntjes overlaten. Natuurlijk wel geregeld bijvoeren en dagelijks vers water geven.

Kraakvloer

Wat kan ik doen tegen een krakende plank in de slaapkamer?

Even de gereedschapskist erbij halen, de voegen schoonkrabben en stofzuigen. De spijkers er met een drevel dieper inslaan. Omdat u door de rijen spijkers weet waar de balken zich bevinden, kunt u daar de plank(en) van 22 cm dik met een 4 mm boortje doorboren. Maak twee gaatjes per plank en draai daar spaanplaatschroeven in van 50 mm lang en 4 mm doorsnede. Daarna kunt u de opengemaakte voegen vullen met een expanderende houtlijm. Dit is watervaste lijm die o.m. verkrijgbaar is in een knijpflacon en die uitzet bij het opdrogen. De volgende dag kunt u de naar boven gekomen lijmresten gemakkelijk met een beiteltje wegsnijden.

Likkende kat

Onze tweejarige kater likt steeds aan muren, bloempotten, pannen en schoenen. Zou dat dier soms iets te kort komen?

Ja, dat likken wijst op een tekort aan mineralen. U voert uw kat mogelijk te eenzijdig. Katten en honden hebben veel spiervlees of vis nodig. Haal af en toe vers hart en geef ze ook eens per week (10 minuten gekookte) vis, gemengd met bruinbrood. Dat is veel beter dan altijd brokjes of kant en klare diervoeders, want sommige bevatten orgaandelen of ander afval en/of te veel water. Hoe meer ruw eiwit met calcium, fosfor en vitaminen A, D3 en E en hoe minder vocht, des te beter 't voer!