Jans Kuijken, voorzitter van de dorpsraad, aan de bar in Ons Café.
Jans Kuijken, voorzitter van de dorpsraad, aan de bar in Ons Café. Foto:

'Achthuizen is een kleine gemeenschap. Ons kent ons'

ACHTHUIZEN – Vijf cafés telde Achthuizen ooit. Als je de Langstraat meetelt, zelfs zeven. Nu is er nog één over: Ons Café. Het is te vinden op de hoek van de Bommelsedijk en de Achthuizensedijk, midden in het dorp dus. Ons Café: de naam is goed gekozen. Want, zegt Jans Kuijken, "dit is een trekpleister voor jong en oud. Hier ontmoet je iedereen, net zoals in de kerk en de school."

Jans Kuijken, sinds maart 2018 voorzitter van de dorpsraad van Achthuizen, komt heel regelmatig in Ons Café. "Je kunt er ook heerlijk eten." Ze houdt er in de zomer soms zelfs 'spreekuur' voor bewoners op het terras. Blij is ze met de inzet van burgemeester Ada Grootenboer, die het belang van een café voor het dorp onderkende en zich hard maakte voor een nieuwe vergunning nadat de vorige uitbater was gestopt.

Verenigingsleven

In het café – mooie grote bar, biljart, flipperkast, gezellige sfeer – vertelt Jans Kuijken dat ze anderhalf jaar geleden in Achthuizen is komen wonen. Algauw werd ze actief voor de dorpsraad in haar nieuwe woonplaats. "Het is een mooie club. We hebben drie bestuursleden en elke vereniging heeft een afgevaardigde tijdens de vergaderingen. Dat zijn er nogal wat, want Achthuizen heeft een rijk verenigingsleven. De jeugdgroep, de ijsbaan, de voetbal voor dames en heren, het buurthuis, kaarten, sjoelen, de Oranjevereniging, badminton – je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het hier."

Tijdens de vergaderingen van de dorpsraad ontspint zich een uitwisseling van ideeën voor het dorp. Daarnaast komt de verdeling van het subsidiegeld van de gemeente over de diverse doelen in Achthuizen aan bod. Voor de bewoners organiseert de dorpsraad met enige regelmaat een inwonersavond om een en ander toe te lichten en om signalen op te pikken. "Het dorp is heel betrokken", zegt Kuijken. "Achthuizen is een kleine gemeenschap; ons kent ons."

Omleidingsroute

Een punt dat veel bewoners bezighoudt, is het verkeer door het dorp, vooral het vrachtverkeer. "Het is niet erg dat er auto's en vrachtwagens rijden, maar het punt is dat ze dat vaak doen met een te hoge snelheid. En dat op wegen die ook een schoolroute vormen. Het is gevaarlijk, gelukkig is er nog nooit wat ergs gebeurd."

Hoe los je probleem van te hard rijdend verkeer op? De dorpsraad heeft er overleg over met de gemeente en de wijkagent. "Er wordt aan gewerkt, het begin is er", zegt de voorzitter van de dorpsraad. "Ondernemers zijn zelf met een plan gekomen voor een omleidingsroute, ook voor de Langstraat en Ooltgensplaat: een soort rondweg over bestaande wegen. Een heel goed plan, dat de betrokkenheid van de ondernemers aangeeft. De gemeente is met het waterschap in overleg, omdat er wegen buiten de kern moeten worden verbreed." Behalve het waterschap, de beheerder van veel wegen in het buitengebied, is er ook een grote zak met geld nodig, aldus Jans Kuijken.

Huisvesting

Een ander punt van aandacht in Achthuizen is de huisvesting van arbeidsmigranten. "Met z'n vijftienen in één huis wonen, dat is niet goed. Zeker niet als er ook kinderen moeten wonen. Volwassenen kiezen er nog zelf voor, maar kinderen hebben die keus niet. De dorpsraad heeft zich er hard voor gemaakt om dat te veranderen. We hebben de ChristenUnie en de PvdA in de gemeenteraad benaderd en die fracties hebben er vragen over gesteld. Het onderwerp is bespreekbaar gemaakt. De wijkagent is er ook mee bezig geweest."

Die inspanningen hebben effect gehad, want kinderen wonen er niet meer in de drukbezette woningen met arbeidsmigranten. Alleen nog volwassenen. De overvolle woningen blijven wel een aandachtspunt voor de dorpsraad. "De enige die ervan profiteren zijn de huisjesmelkers. We willen graag dat het hier leefbaar is voor iedereen."

Aantrekkelijker

De verkeersveiligheid, de huisvesting – daar zijn verbeteringen nodig. Maar verder? Jans Kuijken moet even nadenken. "Verder niet. Ja, we zijn bezig het dorp aantrekkelijker te maken. Er zouden meer mensen moeten komen wonen, zodat de school en de andere voorzieningen kunnen blijven bestaan. Nu gaat Fides Wonen vijf levensloopbestendige woningen bouwen. Hopelijk levert dat verhuizingen binnen het dorp op, zodat er eengezinswoningen vrij komen voor nieuwe bewoners. We moeten hier niet te veel vergrijzen, al vind ik dat er best nog veel kinderen in het dorp wonen."

Er zijn ook tien kavels beschikbaar in Achthuizen: vijf grote en vijf kleine. Verkocht zijn ze nog niet, maar op termijn zouden hier maximaal tien woningen moeten verrijzen. Extra woningen, die helpen het inwonertal van het dorp te laten stijgen en de voorzieningen op peil te houden. "Ik hoop op nieuwe huizen en veel kinderen. Dat is goed voor de leefbaarheid."

Saamhorigheid

Jans Kuijken heeft van haar verhuizing naar het kleine dorp tussen Oude-Tonge en Ooltgensplaat nooit spijt gehad. "Het is hier klein en overzichtelijk: je komt vaak dezelfde mensen tegen. Er is saamhorigheid. Ja, dat hoort echt bij Achthuizen. Je groet elkaar en je ontmoet elkaar, bijvoorbeeld hier in het café. Hier kun je kletsen met jongeren en ouderen. Dit is een punt waar de mensen naartoe komen."

Kleinste dorp van het eiland

Achthuizen is het kleinste dorp van Goeree-Overflakkee. Er wonen 1.100 mensen, op de basisschool zitten ruim 50 leerlingen, de dorpelingen ontmoeten elkaar bij de voetbal, in de kerk en in het café. Wat is de stand van zaken in het van oudsher rooms-katholieke dorp en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Die vragen stelt Eilanden-Nieuws aan de mensen die er wonen en werken.